Με το βλέμμα στραμμένο στο Σαββατοκύριακο, ακόμα και στο επόμενο τριήμερο της 25ης Μαρτίου, είναι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας, οι οποίοι έχουν πραγματικά πολύ καιρό να δουν έναν τέτοιο σκληρό χειμώνα. Τι θα συμβεί λοιπόν από αύριο;

«Το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως τα φαινόμενα θα είναι πολύ επιλεκτικά και τοπικά, το επόμενο τριήμερο. Η Αττική δεν είναι πάντως σε αυτό το παιχνίδι» μας λέει ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της ομάδας meteo και υπογραμμίζει: «Να πούμε εδώ ότι το συγκεκριμένο σύστημα μας έρχεται από το Καζακστάν και θα χτυπήσει από βορειοανατολικά  και από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτού του τύπου τα συστήματα είναι ιδιαίτερα και γι΄ αυτό πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το πόσο δυτικά θα κινηθούν σε βάθος χρόνου. Για το συγκεκριμένο, οποιαδήποτε πρόβλεψη μετά από τρεις ημέρες, είναι πολύ επισφαλής.

Ο ίδιος μας έδωσε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού και για το επόμενο τριήμερο.

«Ο καιρός σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου είναι γενικά αίθριος, ωστόσο σταδιακά, από τις επόμενες κιόλας ώρες, θα ξεκινήσουν οι νεφώσεις από τα Βορειοανατολικά. Από το μεσημέρι και έπειτα αναμένουμε τοπικές βροχές στην Κεντρική και Βόρεια χώρα.

Πιθανότητα για τοπική βροχόπτωση υπάρχει και για την Αττική σήμερα μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα όμως θα είναι πολύ πρόσκαιρα, όπως συμβούν και αν συμβούν.

Σταδιακά επίσης θα σημειωθεί μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια – βορειοανατολικά από τις απογευματινές ώρες και μετά. Σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία αναμένουμε και κάποιες  βροχοπτώσεις αρχικά στα πεδινά και στα ημιορεινά αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Όσο οδεύουμε προς τις νυχτερινές ώρες αναμένουμε χιονοπτώσεις και σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας ενώ προς το ξημέρωμα της Παρασκευής ίσως σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις και σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, αλλά και σε περιοχές στις παραπάνω  περιοχές και με πιο χαμηλό υψόμετρο».

Ο καιρός την Παρασκευή 18 Μαρτίου

«Αύριο Παρασκευή 18/3/2022 τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένουμε κάποιες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημι ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, κυρίως στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Μακεδονία. Ακόμα, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημι ορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς αλλά στα βορειότερα τμήματα, κυρίως στην Φθιώτιδα και την Φωκίδα και ενδεχομένως και στην Εύβοια.

Στην Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και να διατηρηθούν- μιλάμε κυρίως για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της αυριανής μέρας είναι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, από 8 έως 10 βαθμοί κελσίου.  Για να καταλάβετε τη διαφορά, στην Αττική σήμερα, και πριν έρθουν από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις, ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμα και τους 17 βαθμούς κελσίου. Αύριο Παρασκευή όμως, στην Αττική δεν αναμένουμε να ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 8 με 9 βαθμούς Κελσίου. Στα δε βόρεια προάστια, αναμένεται να είναι ακόμα πιο χαμηλή κατά 2 βαθμούς περίπου η θερμοκρασία.

Κρύο στο κέντρο της Αθήνας

Παράλληλα αύριο θα ενισχυθούν σταδιακά και οι άνεμοι ερχόμενοι από βόρειες- βορειοανατολικές διευθύνσεις. Στο Αιγαίο θα φτάσουν τους 7 και τοπικά ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο 19 Μαρτίου και η πρώτη εικόνα για τις επόμενες ημέρες

«Το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ακόμα πιο τοπικά και θα εστιάζονται κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Εκεί θα έχουμε και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και σε πεδινά τμήματα.

Η Αττική δεν δείχνει να έχει φαινόμενα το Σάββατο και αν αυτά χτυπήσουν το λεκανοπέδιο, αυτό θα είναι ενδεχομένως από την Κυριακή (20/03/2022) και μετά.

Γιώργος Παπαβασιλείου

Η εικόνα είναι πολύ αβέβαιη ακόμα αλλά δίνει πιθανότητα για χιονοπτώσεις την Κυριακή ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σε όλη την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, ανάμεσα τους και στην Αττική αλλά κυρίως στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες ακόμα και στην Κρήτη σε κάποιες περιπτώσεις. Πιθανότητα για περαιτέρω επιδείνωση του καιρού διαφαίνεται και για την ερχόμενη Δευτέρα- Τρίτη (21- 22/3/2022)

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν όλη την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, τα στοιχεία που έχουμε για το υπόλοιπο του μήνα Μαρτίου, δείχνουν πως θα κινούμαστε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Αυτό που φαίνεται δηλαδή είναι πως μέχρι τις 24-25 του μηνός δεν θα δούμε θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς κελσίου. Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η θερμοκρασία δείχνει να ανεβαίνει αλλά και πάλι θα είμαστε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα».