Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων έχει πει πολλές φορές ότι το φαινόμενο της ασφυξίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στην περίπτωση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Με μια ανάρτηση στο Facebook ο κ. Λέων παραθέτει ένα απόσπασμα από βιβλίο της ιατροδικαστικής για την ασφυξία και το συσχετίζει με έκθεση για τα κορίτσια στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συγκεκριμένα γράφει: «Διαβάζω σε έκθεση: “Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων”. Διαβάζω στο βιβλίο ιατροδικαστικής στο κεφάλαιο της ασφυξίας». Μετά κοινοποιεί φωτογραφία από το απόσπασμα στο βιβλίο.

«Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

Διαβάζω σε έκθεση: «Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων».Διαβάζω στο βιβλίο ιατροδικαστικής στο κεφάλαιο της ασφυξίας:

Posted by Grigoris Leon on Monday, March 14, 2022

«Υπάρχουν ευρήματα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο περιστατικό (την Μαλένα και την Ίριδα) τα οποία οδηγούν στο να διευρυνθεί η πιθανότητα ενός ασφυκτικού θανάτου» είχε πει μιλώντας στο Newsbeast ο Γρηγόρης Λέων.

«Στην τρίτη περίπτωση, την Τζωρτζίνα δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα ώστε να μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει κοινό χαρακτηριστικό με τους άλλους δύο θανάτους […] «Στο παιδί το οποίο απεβίωσε πρώτο έχει διαπιστωθεί κυάνωση ονύχων χειρών, εκδορές στη ρινική χώρα, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση όπως επίσης και εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» σημειώνει ο ιατροδικαστής» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.