Η κακοκαιρία Bianca έρχεται και ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Το συγκεκριμένο καιρικό σύστημα, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του Σαββάτου (26-02-2022) στη χώρα μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Το σύστημα που θα μας επηρεάσει προέρχεται από ένα χαμηλό που δημιουργείται στον κόλπο της Γένοβας, μια περιοχή που παρουσιάζει πολύ υψηλή συχνότητα κυκλογέννεσης (δημιουργίας βαρομετρικών χαμηλών) με 46 επεισόδια το χρόνο. Η μεγαλύτερη συχνότητα κυκλογεννετικών επεισοδίων παρουσιάζεται τον Μάρτιο με 19.76% και η χαμηλότερη τον Οκτώβριο με 15.04% και οι υφέσεις της Γένοβας προέρχονται συνήθως από ορογραφική κυκλογέννεση στη νότια πλευρά της , ανατολικά προς δυτικά προσανατολισμένης, οροσειράς των Άλπεων. Η πορεία του ανώτερου χαμηλού σημειώνεται στον χάρτη που ακολουθεί, και επισημαίνεται ότι παρότι ο συναγερμός σε γενικές γραμμές είναι πορτοκαλί , εν τούτοις σε τοπικό επίπεδο (και για λίγες ώρες) η επικινδυνότητα των φαινομένων φτάνει και το κόκκινο επίπεδο συναγερμού.

Κακοκαιρία "Bianca"

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΜΥ, την Κυριακή κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγάλη κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και αυτό καταγράφεται στον αντίστοιχο χάρτη EFI που ακολουθεί.

Δείτε παρακάτω και τον υετό για το επόμενο τριήμερο…

Οι χιονοπτώσεις όπως παρατηρείτε θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα της Κυριακής και της Θράκης ενώ εμφανίζεται και ένα άλλο μεγιστο την Τρίτη, αλλά ακόμη βρισκόμαστε μακριά μέχρι τότε και θα το αξιολογήσουμε τις επόμενες ημέρες. Θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και ο δείκτης επικινδυνότητας για τα χιόνια την Κυριακή είναι υψηλότερος στα ΒΔ, όπως αποτυπώνεται στον δεύτερο σχετικό χάρτη για το χιόνι EFI.

Παράλληλα επισυνάπτεται και ο συνολικός υετός του 24ωρου για όλη την Κυριακή, ενώ η εξήγηση γιατί εμφανίζονται μεγάλα τα ύψη υετού στη Θεσσαλία και τη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία σας ενημερώνουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην επίδραση του Α-ΝΑ επιφανειακού ανέμου πάνω από τους ορεινούς όγκους των περιοχών (οργραφικές βροχές).

Οι άνεμοι αυτές τις ημέρες τοπικά θα είναι θυελλώδεις, εντάσεις όμως αρκετά συνηθισμένες για τις κακοκαιρίες στη χώρα μας.