Για τη φωτιά που καίει στο Euroferry Olympia κατέθεσαν στη Λιμενική Αρχή Κέρκυρας ο καπετάνιος και δύο μέλη του πληρώματος. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από λιμενικές πηγές, «είναι η τυπική διαδικασία που ακολουθείται μετά από αυτά τα συμβάντα», ενώ όπως διασαφηνίστηκε, οι καταθέσεις απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, που με τη σειρά του έδωσε με προφορική εντολή να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι.

Καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία φιλοξενίας που ενεργοποιήθηκαν για τους διασωθέντες του πλοίου. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει δοθεί στη Λιμενική Αρχή του νησιού, καμία εντολή για σύλληψη.

Να σημειωθεί ότι ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος του Euroferry Olympia, έφτασαν χθες νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι του ΟΛΚΕ μαζί με τους διασωθέντες με το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), που ήταν στο σημείο του τραγικού συμβάντος καθώς ακολουθούσε την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή για Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υπάρξει νέα επιχείρηση από στελέχη της ΕΜΑΚ και την ειδική ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, θα πρέπει να μειωθούν οι καπνοί αλλά και οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του πλοίου και ξεπερνούν αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία τους 600 βαθμούς Κελσίου.

Στη μάχη ειδική ομάδα εντοπισμού

Στο μεταξύ έμπειρη ναυαγοσωστική ομάδα (αποτελούμενη από 14 άτομα), των ναυαγοσωστικών εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, βρίσκεται ήδη στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

Το πλοίο έχει προσδεθεί σε ρυμουλκό

Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.

Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκονται η φρεγάτα Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού, πυροσβεστικό πλοίο, ναυαγοσωστικό σκάφος δύο πλωτά και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού σώματος, έξι ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα πλοία ενώ πετούν εναλλάξ ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανησυχία για περισσότερους αγνοούμενους

Μπορεί οι έρευνες να αφορούν 12 άτομα που αγνοούνται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχές δεν είναι σε επιφυλακή για να βρουν περισσότερα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχουν φόβοι ότι οι αγνοούμενοι ενδέχεται να είναι περισσότεροι, καθώς δεν αποκλείεται να υπήρχαν άτομα που μπήκαν παράνομα στο πλοίο και δεν έχουν καταγραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι, επισήμως, ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων είναι 278. Σημειώνεται πως ανάμεσα σε όσους διασώθηκαν ήταν και ένας παράτυπος μετανάστης, ενώ ένας 65χρονος Βούλγαρος κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί.

Κλιμάκιο της ΕΛΥΔΝΑ στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA : Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων, με τη συνοδεία αξιωματικού του Λιμενικού- Ψυχολόγου και με μέριμνα του υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε χθες από 11 σε 12 καθώς το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου από άνδρες της ΕΜΑΚ δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών. Πρόκειται για έναν Αφγανό πρόσφυγα. Έως σήμερα έχουν διασωθεί 280 άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο μετανάστες που δεν υπήρχαν στην επίσημη λίστα επιβατών.