Τις πρώτες τους πτήσεις στον ουρανό του Αιγαίου έκανα τα γαλλικά μαχητικά Rafale που αγόρασε η χώρα μας, προκειμένου αφενός να κατοπτεύσουν για πρώτη φορά το χώρο με τα υπερσύγχρονα όργανα του πιλοτηρίου και αφετέρου να στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία ότι… «είμαστε εδώ», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο Newsbeast πηγές από την Πολεμική Αεροπορία.

Τα νέα αποκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε δηλωθεί εξαρχής ότι θα βρίσκονται άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, πέρασαν μεταξύ άλλων και από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου (από την οποία επιχειρούν ως αεροσκάφη επιφυλακής τα Μ2000 και Μ2000-5 της 114 Πτέρυγας Μάχης από την οποία απογειώθηκαν και τα Rafale, μαχητικά F-16 της 110 και 116ΠΜ αντίστοιχα και F4-E της 117ΠΜ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που βρίσκονταν στον αέρα δεν καταγράφηκε κάποια τουρκική πρόκληση.

Τα Rafale θα συνεχίζουν και το προσεχές διάστημα να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στο Αρχιπέλαγος ενώ οι συγκεκριμένοι τύποι αεροσκαφών έχουν ένα μεγάλο ατού. Δεν είναι απαραίτητο να εμπλέκονται σε κλειστές αερομαχίες.

ένα από τα Rafale στην Τανάγρα

Κι αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να εκτοξεύσουν δηλαδή όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor από 100 ή 120 χιλιόμετρα μακριά (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας έτσι αντίπαλα αεροπλάνα που εντοπίζονται από το ραντάρ και δεν τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται συχνά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.