Μέτρα για την περίθαλψη των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς (νοσοκομεία, κ.λπ.) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή εθελοντικά ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ιατρικές ειδικότητες έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους. Κατά την ανακοίνωση των μέτρων παρόντες ήταν και οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων και οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει συνεργασία με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» που διευθύνει ο καθηγητής Ελευθέριος Λύκουρας. Η συνεργασία υπεγράφη στις 8/11/2010 και περιλαμβάνει την προσφορά ψυχιατρικών υπηρεσιών, όπως είναι η παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, η θεραπεία και η ψυχιατρική αξιολόγηση από ειδικευμένο προσωπικό στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού όπου κρατούνται 301 κρατούμενοι. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη.

Επίσης, προχωρά και η συνεργασία με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υπό τον καθηγητή Απόστολο Ιακωβίδη), συνεργασία η οποία θα προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες σε δεκαπενθήμερη βάση στις φυλακές Διαβατών, στις οποίες κρατούνται 602 κρατούμενοι.

Επίσης, προχωράει η συνεργασία με τον καθηγητή, Βενετσάνο Μαυρέα, διευθυντή στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου η κλινική να προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες με ειδικευμένους ψυχιάτρους στις φυλακές Ιωαννίνων και Γρεβενών στις οποίες κρατούνται 263 και 651 κρατούμενοι, αντίστοιχα.

Παράλληλα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Διεθνής ιατρική: Διαχείριση κρίσεων υγείας» σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και με τη βοήθεια του Νοσοκομείου Κρατουμένων «Αγ. Παύλος», προχωρά σε μια παρέμβαση για τη φυματίωση. Η παρέμβαση θα γίνει αρχικά σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά τους 2.341 κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι η αποτελεσματική πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου της φυματίωσης μέσω διενέργειας της δοκιμασίας Mantoux, ακτινογραφίας θώρακος για τους κρατούμενους που είναι θετικοί στη δοκιμασία και διανομής και συλλογής πτυελοδοχείων για τα ύποπτα κρούσματα, είναι αναγκαία για τη μείωση των ποσοστών της φυματίωσης στον πληθυσμό των κρατουμένων, αλλά και την αποφυγή της διάδοσης στο γενικό πληθυσμό με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι αποφυλακισθέντες.

Εξ άλλου, οι Γιατροί του Κόσμου θα επισκεφθούν με κλιμάκιο από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (οδοντίατρους, δερματολόγους, παθολόγους, κ.ά.) τις φυλακές Γρεβενών όπου και θα παραμείνουν για μια εβδομάδα με σκοπό να διεξαγάγουν πλήρη ιατρικό έλεγχο στο σύνολο των κρατουμένων. Ακόμη, μέχρι τέλος του έτους έχουν προγραμματισθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου δύο διερευνητικές επισκέψεις (Κορυδαλλός και Γρεβενά) ώστε να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» που διευθύνει ο χειρουργός Ευάγγελος Φιλόπουλος, έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση στις φυλακές γυναικών Ελαιώνα Θηβών, δωρεάν διενέργεια τεστ Παπανικολάου καθώς και εξέταση μαστού σε γυναίκες κρατούμενες.

Αλλά και η Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο καθηγητής παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος, καθώς και η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γεράσιμος Κολαΐτης, οι οποίες λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», θα προχωρήσουν στην αναπτυξιακή αξιολόγηση και στην ψυχοπαθολογική διερεύνηση αντίστοιχα, των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους στις φυλακές Ελαιώνα και Κορυδαλλού.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αγοράσει φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα με στόχο να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Κρατουμένων Αγ. Παύλος, ενώ παράλληλα να διευκολυνθεί η διάγνωση της φυματίωσης. Εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελαιώνα Θηβών κοινότητα απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 40 κρατουμένων και στις αρχές του 2011 θα λειτουργήσει κοινότητα συμβουλευτικής και απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 84 κρατουμένων.

Όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς οι οποίοι ήταν παρόντες κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων, διεθνώς τα κρούσματα φυματίωσης ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια, ενώ στις ευρωπαϊκές φυλακές οι φυματικοί κρατούμενοι ανέρχονται στις 32.000. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι διεθνώς οι μισές κρατούμενες είναι μητέρες.

Στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν κρατούμενοι φυματικοί, αλλά ο αριθμός είναι μικρός, ενώ τα υγειονομικά μέτρα αποσκοπούν στην πρόληψη και τη μη διάδοση της νόσου εντός και εκτός των φυλακών.