Συζήτηση έχει προκαλέσει μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ξεπαρθενών» που απεικονίζει ζευγάρι ανδρών να κάνει σεξ στην Ακρόπολη. Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της εκπομπής Πρωινό, η παρουσίασή της έγινε στις 16 Δεκεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως είπαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ένα ζευγάρι αντρών που έχει χωρίσει ανεβαίνει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης για να τα ξαναβρεί και οι φίλοι τους τους λένε ότι πρέπει να είναι μαζί. Οι δύο άνδρες λένε ότι είναι ερωτευμένοι, κάνουν σεξ και οι υπόλοιποι σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω τους. Με το που φεύγει το πλάνο από τους δύο άνδρες, σηκώνεται η κάμερα και δείχνει την Ακρόπολη.

Οι συντελεστές της ταινίας περιγράφουν ως εξής την υπόθεσή της: «Μία παρέα έχει μόλις τελειώσει την πεζοπορία της και αράζει απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Στη συζήτηση έρχονται μνήμες από προηγούμενα χρόνια των μελών της. Μνήμες περισσότερης ανεμελιάς, αλητείας και τόλμης στον έρωτα. Η παρέα αποφασίζει να μεσολαβήσει ώστε όσα λέγονται να μην είναι μόνο μνήμες. Ό,τι αξίζει γι’ αυτήν να έχει παρόν και μέλλον επίσης».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, τοποθετήθηκε για το θέμα, σχολιάζοντας: «Κάθε μέρα ακούμε και κάτι παράλογο. Μου το έστειλαν στο mail για να το δω. Αισθάνομαι ντροπή σαν Έλληνας. Είμαι και αρχαιολάτρης και με λυπεί πολύ αυτό που έγινε».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας πρόσθεσε επίσης ότι «στο όνομα του ακτιβισμού και της δήθεν επαναστατικής πράξης δε μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν το θεωρώ ακτιβισμό αυτό, το θεωρώ βλακεία».

«Ξεπαρθενών»: Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού για την ταινία

Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το βίντεο που περιέχει σκηνές, «οι οποίες γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προχωρά σε διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες».