Τραγωδία πάνω σε φέρι που έπλεε σε ποταμό του νότιου Μπανγκλαντές όταν ξέσπασε φωτιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άτομα.

«Έχουμε ανασύρει 37 πτώματα. Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς, ορισμένα πνίγηκαν αφού έπεσαν στον ποταμό. Διακομίσαμε 100 εγκαυματίες στο νοσοκομείο της Μπορίσαλ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα, ο Μοϊνούλ Ισλάμ.

Το πλοίο μετέφερε περίπου 1.000 ανθρώπους όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Ναζμούλ Άλαμ, αξιωματούχο στην περιοχή. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί κοντά στην πόλη Τζαλοκατί, 250 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, της Ντάκας, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο Xinhua και το AFP.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περί τις 03:00 (τοπική ώρα, στις 23:00 χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας) και εξαπλώθηκε αστραπιαία.

«Κοιμόμασταν κάτω από μια ψάθα στη χαμηλότερη γέφυρα. Όλοι οι επιβάτες κοιμούνταν. Ο εγγονός μου, 9 ετών, ο Ναγίμ, που ήταν μαζί μου, έπεσε στη θάλασσα. Δεν ξέρω τι απέγινε», αφηγήθηκε μια γιαγιά.

Άλλοι επιβάτες αφηγήθηκαν πως έβλεπαν μικρές φλόγες στο μηχανοστάσιο ήδη από την αναχώρηση του φέρι από λιμάνι στη Ντάκα, περί τις 21:00 χθες.

«Πολλοί άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο όταν εξαπλώθηκε η φωτιά. Πολλοί δεν μπόρεσαν να βγουν από τις καμπίνες όπου κοιμούνταν. Πολλοί άλλοι έπεσαν στο ποτάμι», ανέφερε επιζών που διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Μπορίσαλ.

Σωστικά συνεργεία έφθασαν στο σημείο μέσα σε μια ώρα αφού εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και άρχισαν να διακομίζουν τραυματίες σε νοσοκομεία, ανέφερε ο Τζοχάρ Αλί, ο περιφερειάρχης. «Μιλήσαμε με επιβάτες. Είπαν ότι υπήρχαν από 500 ως 700 επιβάτες. Η φωτιά διήρκεσε τέσσερις ως πέντε ώρες προτού κατασβεστεί. Το φέρι καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά κατάφεραν να το πάνε ως την όχθη» συμπλήρωσε.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με απανθρακωμένα δίκυκλα και κατεστραμμένες καμπίνες.

Σοκαρισμένοι επιζώντες και συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί στην όχθη καθώς πυροσβέστες και δύτες του λιμενικού σώματος έψαχναν στα θολά νερά του ποταμού για θύματα

Αυτό το περιστατικό προστίθεται στα πολλά που έχουν συμβεί στο κράτος των 170 εκατ. κατοίκων στη Νότια Ασία και οφείλονται στην έλλειψη συντήρησης των πλοίων, στην υπερβολικά χαλαρή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και στον κορεσμό των φέρι, ενός από τα βασικά μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μπανγκλαντές.