Στην Αμερικανική πρεσβεία έφτασε η πορεία για την επέτειο της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του 1973. Σε φρούριο έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας με σχεδόν 6.000 αστυνομικούς.

Οι φοιτητές αρχικά κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπο παρέμειναν μέχρι να συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση. Στη συνέχεια και ειδικότερα λίγο μετά τις 16:30 ξεκίνησαν την πορεία τους με προορισμό την Αμερικανική Πρεσβεία.

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία – 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία – 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιείται τμηματικά διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία – 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία – 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Λίγο πριν τις 15:30 ξεκίνησε και η ξεχωριστή πορεία της αιματοβαμμένης σημαίας του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ αρχικά συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου όπου έβαλαν την αιματοβαμμένη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους που θα καταλήξει την Αμερικανική πρεσβεία.

Η σημαία του Πολυτεχνείου

Οι φοιτητές ξεδίπλωσαν την αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί».

Ισχυρή στο κέντρο της Αθήνας είναι η παρουσία της αστυνομίας και κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στο Σύνταγμα κλείνοντας τις παρακείμενες στην πλατεία οδούς.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σήμερα σε ισχύ σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» έχει κλείσει από τις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» από τις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Πολυτεχνείο – Πορεία: Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast

Οι πύλες του Πολυτεχνείου είχαν ανοίξει στις 8 το πρωί και παρέμειναν ανοιχτές για τους πολίτες που κατέφθαναν κρατώντας γαρύφαλλα στα χέρια για πέντε ώρες.

Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης δεν έλειπαν μαθητές όλων των βαθμίδων όπως επίσης και μικρά παιδιά, τα οποία εκτός από λουλούδια άφηναν ζωγραφιές και τα δικά τους μηνύματα για τους αγωνιστές της εξέγερσης.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος