Έχει κάνει τους Βέλγους να παραμιλούν. Να στέκουν υπομονετικά στην ουρά και να περιμένουν να εισέλθουν στο κατάστημα ώστε να πάρουν σπανακόπιτες, τυρόπιτες, καφέ και γλυκά made in Greece. «To Meli» βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών. Η ελληνική «καρδιά» της πόλης, το μαγαζί όπου το 99% των προϊόντων είναι ελληνικά θυμίζει στους Έλληνες που ζουν στη βελγική πρωτεύουσα την πατρίδα τους ενώ παράλληλα συστήνει σε όσους το επισκέπτονται γεύσεις από τη χώρα μας.

Ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του ο Φίλιππος Ιωάννου δηλώνει «ερωτικός μετανάστης» καθώς αποχαιρέτησε τα Γιάννενα την πόλη που μεγάλωσε έτσι ώστε να ζήσει στις Βρυξέλλες με τη γυναίκα της ζωής του και να κάνουν τη δική τους οικογένεια.

Βρυξέλλες To Meli

Η νοσταλγία του και η αγάπη του όμως για την Ελλάδα τον οδήγησαν μαζί με τον φίλο του Γιώργο Πάτκο να φτιάξουν το Meli, μία καφετέρια, φούρνο – ζαχαροπλαστείο με γεύση… ελληνική.

Μπαίνοντας στο Meli βλέπουμε κάθε είδους σφολιάτες, μπορούμε να βρούμε προϊόντα από την Ελλάδα και φυσικά να πιούμε ελληνικό καφέ και freddo… γεύσεις άγνωστες για τους Ευρωπαίους.

Ο Φίλιππος μόλις καταλαβαίνει πως μιλάμε ελληνικά μας πλησιάζει χαμογελώντας και μας λέει «από πού από την Ελλάδα είστε;».

Γελώντας μάλιστα όταν τον ρωτάμε «πώς βρέθηκες εσύ εδώ» απαντά πως είναι ερωτικός μετανάστης και ότι μένει στις Βρυξέλλες περίπου επτά χρόνια.

Βρυξέλλες To Meli
O ένας εκ των δύο ιδιοκτητών Φίλιππος Ιωάννου

«Η γυναίκα μου είναι Eλληνίδα αλλά ζούσε στις Βρυξέλλες κάποια χρόνια πριν έρθω εγώ. Στην αρχή πηγαινοερχόμασταν. Έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση, ήρθε η στιγμή που είπα στον εαυτό μου ότι θα πρέπει να μετακομίσω. Έφτασα στο Βέλγιο τον Απρίλιο του 2014 και όπως φαίνεται θα μείνω εδώ για αρκετά ακόμη χρόνια» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast.

Η φιλία που έγινε η αφορμή για να «δέσει» To Meli

«Από το 2014 που ήρθα στις Βρυξέλλες μέχρι και το 2016 εργαζόμουν τον ιδιωτικό τομέα. Είχα ήδη γνωρίσει στο μαγαζί που δουλεύαμε και οι δύο, τον Γιώργο. Αποφασίσαμε να γίνουμε συνέταιροι και έτσι πήραμε αρχικά το Kosmos, ένα καφέ στην Place Jourdan το οποίο κρατήσαμε για περίπου πέντε χρόνια ενώ μετά το δεύτερο έτος προστέθηκε ως συνέταιρο ένας ακόμη φίλος μας ο Κωνσταντίνος Ντιναλέξης. Η αρχή ήταν δύσκολη αλλά τα καταφέραμε» επισημαίνει.

Βρυξέλλες  To Meli
Ο Γιώργος Πάτκος και ο Φίλιππος Ιωάννου

«Με πολλή δουλειά μπορέσαμε το 2018 να δημιουργήσουμε το εστιατόριο Meatropolis με καθαρά ελληνική κουζίνα στο οποίο είμαστε τρεις συνεργάτες, εγώ ο Γιώργος Πάτκος και ο Θοδωρής Σιδεράς. Λίγο αργότερα μαζί με το Γιώργο στήσαμε To Meli» λέει ο Φίλιππος μιλώντας για την μέχρι τώρα επιχειρηματική του πορεία στη βελγική πρωτεύουσα.

«Είχαμε σκεφτεί πως θέλουμε να φτιάξουμε ένα κατάστημα με φρέσκα προϊόντα, γευστικά γλυκά, καλές πίτες και φυσικά ένα μαγαζί που να μας θυμίζει την Ελλάδα μας» συμπληρώνει.

«Το 99% των προϊόντων είναι ελληνικά»

Βρυξέλλες  To Meli

Όπως δηλώνει ο Φίλιππος μιλώντας στο Newsbeast «To Meli» διαθέτει κατά βάση ελληνικά προϊόντα. «Το 99% από τα προϊόντα που διαθέτουμε είναι από τη χώρα μας» αναφέρει.

«Ο χώρος είναι ιδιαιτέρως φιλικός και έτσι βλέπουμε πως υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τον κόσμο» σημειώνει.

«To Meli είναι ένα αρκετά καινούργιο μαγαζί και βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο των Βρυξελλών. Ανοίξαμε τον Νοέμβριο του 2019 και πέσαμε ακριβώς μέσα στον κορονοϊό. Στην αρχή η πανδημία μας δυσκόλεψε αλλά με την πάροδο του καιρού δουλέψαμε σκληρά και τελικά τα καταφέραμε» προσθέτει.

Τα ελληνικά προϊόντα που προτιμούν οι ξένοι και το χαμόγελο που λείπει από την κεντρική Ευρώπη

«Όποιος μας επισκέπτεται και δεν είναι από την Ελλάδα βλέπουμε πως θέλει να δοκιμάσει ελληνικές σφολιάτες και freddo» υπογραμμίζει ο Φίλιππος και χαρακτηρίζει επιτυχία του μαγαζιού πέρα από τον χώρο το ότι το προσωπικό είναι πολύ χαμογελαστό και πολύ φιλικό.

Βρυξέλλες To Meli

«Το χαμόγελο είναι ένα πράγμα που λείπει από την κεντρική Ευρώπη. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που όλοι χαμογελούν» σημειώνει συμπληρώνοντας «έχουμε άψογη εξυπηρέτηση, καλά και φυσικά ποιοτικά προϊόντα αλλά και μεγάλη ποικιλία».

«Περισσότερο σε εμάς δουλεύουν Έλληνες καθώς τα προϊόντα μας όπως προείπαμε είναι ελληνικά. Εάν βάλεις ξένους στο μαγαζί θα είναι δύσκολο να μάθουν τα όσα έχουμε και να τα προτείνουν στους καταναλωτές. Ο Έλληνας τα ξέρει άλλωστε με αυτά μεγαλώσαμε, με τις σπανοκόπιτες και με τις τυρόπιτες» συμπληρώνει.

«Στις Βρυξέλλες είσαι στο κέντρο της Ευρώπης και μπορείς να πας παντού»

Εστιάζοντας στη ζωή στις Βρυξέλλες ο Φίλιππος Ιωάννου τονίζει πως είναι ωραία αλλά ξεκαθαρίζει πως πάντα υπάρχει η νοσταλγία για την Ελλάδα. «Το φοβερό εδώ είναι ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της Ευρώπης και σαφώς μπορείς πιο εύκολα να κάνεις πολλά ταξίδια. Βέβαια σου λείπει σαφώς η χώρα σου η Ελλάδα, οι φίλοι και η οικογένεια» αναφέρει.

«Κάποια στιγμή θέλω πολύ να επιστρέψω με την οικογένεια μου στην Ελλάδα αλλά όταν φτιάξουν τα πράγματα στην οικονομία για να έχουμε καλύτερες επιλογές και μια πιο άνετη ζωή. Έχουμε όμως πράγματα ακόμη να κάνουμε εδώ οπότε για την στιγμή δεν το σκεφτόμαστε. Θέλουμε με τους συνεργάτες μου να αναπτύξουμε τα μαγαζιά μας κι άλλο αλλά πρώτα από όλα έχουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορονοϊού που είναι το μεγάλο πλήγμα για όλους μας» δηλώνει κλείνοντας.

Βρυξέλλες To Meli
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Φίλιππος Ιωάννου