Ένας βάλτος μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, εκεί που ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βίωνε τον εφιάλτη του, έκρυβε το μυστικό του 20χρονου φοιτητή.

Το άψυχο κορμί του Βαγγέλη Γιακουμάκη εντοπίστηκε τυχαία και έγραψε το τέλος στο θρίλερ των τελευταίων 37 ημερών.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έβαλε τέλος στη ζωή του.

Όπως διαπιστώθηκε έφερε βαθύ τραύμα στον δεξιό καρπό του πιθανότατα από το μαχαίρι που βρέθηκε κοντά στη σορό.

Τα στοιχεία έχουν αλλοιωθεί τόσο από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών όσο και από το τραγικό γεγονός ότι ζώα κατασπάραξαν το άψυχο κορμί του φοιτητή ενώ το σώμα του βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η νεκροψία έδειξε ότι ο Γιακουμάκης έθεσε τέλος στη ζωή του την ημέρα της εξαφάνισής του.

Ο ιατροδικαστής, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, διαπίστωσε ότι το μοναδικό τραύμα που έφερε το θύμα ήταν στον δεξιό καρπό και προκλήθηκε απο μαχαίρι πριν τον θάνατο. Με βάση αυτό το συμπέρασμα και με δεδομένο ότι το θύμα ήταν αριστερόχειρας, οι αστυνομικοί καταλήγουν πλέον στο ότι ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες του δεξιού καρπού του.

Το πτώμα του βρήκε ζευγάρι που περνούσε από το δρόμο και έμεινε στις λάσπες. Όταν ο οδηγός κατέβηκε και έψαξε στους θάμνους μέσα στο βάλτο βρήκε το άψυχο κορμί του νεαρού.

Όπως έδειξε η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε στην Γαλακτοκομική Σχολή του Κατσικά Ιωαννίνων, ο νεαρός σπουδαστής ήταν στόχος της χλεύης άλλων σπουδαστών με επικεφαλής μία τετράδα από την Κρήτη.

Είχε ζητήσει μάλιστα και είχε αλλάξει δωμάτιο προκειμένου να γλιτώσει από τη λεκτική και σωματική βία των συμφοιτητών του.

Ο διευθυντής της σχολής που αποπέμφθηκε από τη θέση του μετά την κατάθεση του πορίσματος της εσωτερικής έρευνας είχε απευθυνθεί σε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για να ζητήσει καθοδήγηση.

Η κακοποίηση που υφίστατο θεωρείται ότι έπαιξε σοβαρό ρόλο στην ψυχολογία του Βαγγέλη σε συνδυασμό και με τους κακούς βαθμούς που είχε πάρει.

Ο Βαγγέλης περιγράφεται με δύο λέξεις μόνο λέξεις. Ήταν αυτό που λέμε «καλό παιδί».

Η δύσκολη δύσκολη συμβίωση με συμπατριώτες του στο ίδιο δωμάτιο τον οδήγησε στο να ζητήσει αλλαγή. Έψαχνε ησυχία. Έψαχνε ηρεμία από τον εφιάλτη της χλεύης, της λεκτικής και σωματικής βίας που όπως έδειξαν τα σχετικά πορίσματα υφίστατο.

Ο Βαγγέλης ήταν ένα καλό παιδί, χαμηλών τόνων και εσωστρεφείς. Δεν ήθελε να έχει την προσοχή πάνω του και για αυτό άλλαξε δωμάτιο χωρίς να πει κουβέντα για όσα τραγικά βίωνα από τους υπόλοιπους φοιτητές. ήταν όμως κοινό μυστικό. Όλοι μέσα στους τοίχους της σχολής ήξεραν τις δύσκολες ώρες που πέρναγε στα χέρια ομάδας συμπατριωτών του.

Ο Βαγγέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αρμένους Ρεθύμνου. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του κτηνοτρόφου Ανδρέα Γιακουμάκη και της Μαρίας. Όλοι στο χωριό τον ήξεραν για την ευγένειά του…

Αυτό που παραμένει μεγάλο ερώτημα και ενδεχομένως δεν θα απαντηθεί ποτέ είναι τι ήταν αυτό που έγινε το τελευταίο 24ωρο και τον οδήγησε αρχικά στην εξαφάνιση και στη συνέχεια, όπως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν στην αυτοκτονία. Αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος και το μυστικό του το πήρε μαζί του…

Τα αναπάντητα ερωτήματα στο τραγικό θρίλερ Γιακουμάκη

πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που βασανίζουν την οικογένεια και το πανελλήνιο.

1. Γιατί δεν βρέθηκε η σορός νωρίτερα;

Το σημείο που βρέθηκε ο 20χρονος φοιτητής είχε ερευνηθεί τουλάχιστον δύο φορές αυτές στις 37 ημέρες εξαφάνισης. Ωστόσο κανένας αστυνομικός ή πυροσβέστης δεν κατάφερε να εντοπίσει το πτώμα καθώς ήταν δύσκολα προσβάσιμο, με χαμηλή βλάστηση από βάτα και βαλτώδες έδαφος.

Επίσης ούτε τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά τον εντόπισαν, καθώς οι ισχυρές βροχές και η έντονη υγρασία των τελευταίων ημερών εμπόδισαν την δυσοσμία.

2. Υπήρξε εκφοβισμός; Ήταν πραγματικά θύμα bulliyng;

Το πόρισμα της ΕΔΕ που διενήργησε κλιμάκι του ΕΛΓΟ Δήμητρα αποκάλυψε κρούσματα ενδοσχολικής βίας.

Η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της εστίας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της παρέας των Κρητικών ως «απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική» και μάλιστα ενημέρωσε για αυτήν τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Σχολής και τον διευθυντή, Κώστα Μάντζαρη, ο οποίος απομακρύνθηκε τελικά.

Σύμφωνα με καταγγελίες, του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, μία φορά τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του και τον κλείδωναν στη ντουλάπα, εξαναγκάζοντάς τον να τραγουδήσει.

Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα ακόμη πρωτοφανούς αγριότητας περιστατικό με θύμα τον 20χρονο. Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία ενός σπουδαστή λίγες μέρες μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οι Κρητικοί του ζήτησαν να τον δέσουν σε μια καρέκλα και ο Βαγγέλης κατέβασε το κεφάλι και απάντησε: «Αν θέλετε, δέστε με».

3. Τι συνέβη πριν την εξαφάνιση του;

Μεγάλο μυστήριο παραμένει τι ήταν αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες ώστε α εξαφανιστεί ο Βαγγέλης; Γιατί ήταν ιδιαίτερα πιεσμένος; Τα στοιχεία λένε ότι είχε πολύωρες συζητήσεις με τη μητέρα του από το τηλέφωνο.

4. Αν αποδειχθεί ότι ήταν αυτοκτονία θα κλείσει η έρευνα;

Δεν είναι βέβαιο ότι η έρευνα θα κλείσει. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ανοιχτό το φάκελο και αναζητούν τι είναι αυτό που οδήγησε στο τραγικό τέλος του Βαγγέλη.

5. Τι έκαναν οι καθηγητές;

Η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της εστίας ενημέρωσε για αυτήν τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Σχολής και τον διευθυντή, Κώστα Μάντζαρη, ο οποίος απομακρύνθηκε τελικά για τα όσα γίνονταν μέσα στις εστίες.

Γιατί δεν κινήθηκε καμιά διαδικασία παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα.

Έβριζαν χυδαία το Γιακουμάκη σε blog

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για blog, το οποίο έβριζε χυδαία τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στο blog υπήρχαν αναρτήσεις, όπως «Καλό ψόφο Βαγγέλη», γεγονός που προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.

Η διαγραφή των προσβλητικών αναρτήσεων επιτεύχθηκε, ενώ θα ενημερωθούν οι γονείς του αποθανόντα για την παράλληλη άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ποινικό Κώδικα για προσβολή μνήμης νεκρού.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την περιοχή των Ιωαννίνων την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Ο Βαγγέλης, που ενημερώνει πάντα το συγκάτοικό του πού θα πάει και τι θα κάνει του πετάει τη φράση: «Τα κλειδιά να τα πάρω ή να τα αφήσω;» και κλείνει την πόρτα πίσω του βιαστικά. Παίρνει τελικά τα κλειδιά, αλλά αφήνει το μπουφάν, το πορτοφόλι, το πάσο και το κινητό του.

Η μητέρα του τού τηλεφωνεί διαρκώς και γύρω στις 7 το απόγευμα τηλεφωνεί σε κάποιος συμφοιτητές του. «Βρε παιδιά το Βαγγέλη ψάχνω, ξέρετε πού είναι;». Γύρω στις 10 το βράδυ κάποιοι σπουδαστές χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζουν να ψάχνουν. Τα επόμενα 24ωρα Αστυνομία, Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντικές οργανώσεις κάνουν φύλλο και φτερό τον περιβάλλοντα χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και την παραλίμνια περιοχή.
Η Γεωργική Σχολή Ιωαννίνων εκτείνεται σε 80 στρέμματα, από τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο τα 10 στρέμματα. Τα υπόλοιπα είναι ζούγκλα, με καλαμιώνες, εκτάσεις με βούρκο και κανάλια που καταλήγουν στη λίμνη. Ο χώρος ερευνήθηκε τόσο με πεζοπόρα τμήματα όσο και με βάρκα της ΕΜΑΚ, αλλά και με το ελικόπτερο που διέθεσε ο επιχειρηματίας Β. Χήτος, το οποίο μάλιστα πέταξε σε ύψος μόλις ενός μέτρου θερίζοντας τα καλάμια.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα, αξιοποίησαν υλικό από κάμερες ασφαλείας, καθώς επίσης και στοιχεία από το κινητό του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ωστόσο οι έρευνες απέβησαν άκαρπες.

Μέρα με τη μέρα η υπόθεση της εξαφάνισης Γιακουμάκη άρχισε να παίρνει διαστάσεις θρίλερ. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εμφανιζόταν μυστηριωδώς να έχει φύγει ξαφνικά από τη Σχολή που φοιτούσε, δίχως να έχει πάρει μαζί του ούτε το μπουφάν του, ούτε το πορτοφόλι του αλλά ούτε και χρήματα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην καρδιά του χειμώνα. Οι αξιωματικοί που ερευνούσαν την υπόθεση έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι «σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε».

Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό της Σχολής. Σιγά σιγά τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν. Συμφοιτητές του άτυχου Βαγγέλη έκαναν λόγο για άγριο bullying που φέρεται να δεχόταν ο φοιτητής. Συγκεκριμένα, ομάδα σπουδαστών από την Κρήτη φέρεται σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν στους αστυνομικούς να υπέβαλλε διαρκώς τον 20χρονο σπουδαστή σε καψώνια. Μιλούσαν μάλιστα για συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο φερόταν με πολύ άσχημο τρόπο στον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Δύο βδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ενώ στη δημοσιότητα ερχόταν συνεχώς καταγγελίες από συμφοιτητές για το άγριο bullying που είχε υποστεί, τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο, έφτασε το μεσημέρι στα Ιωάννινα. Σκοπός της ήταν να διερευνήσει εάν έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για ενδοσχολική βία στη Γαλακτοκομική Σχολή

Η Επιτροπή διενήργησε έλεγχο. Τα αποτελέσματα της έκαναν λόγο για ενδοσχολική βία. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας ζήτησε την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και ζήτησε να διαβιβαστεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα το πόρισμα για την αξιολόγηση ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων.

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι κάνουν λόγο για εμπλοκή πολιτικού προσώπου το οποίο φέρεται σύμφωνα με τις καταγγελίες να είχε μεσολαβήσει για λογαριασμό της ομάδας των Κρητικών, που φέρεται να ενοχλούσε τον άτυχο Βαγγέλη. Οι φήμες μάλιστα καταλήγουν στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο βουλευτής της ΝΔ, βγαίνει δημόσια και παραδέχεται ότι μεσολάβησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για λογαριασμό κάποιου φοιτητή, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την εξαφάνιση του άτυχου Βαγγέλη.
«Οι γονείς του παιδιού με παρακάλεσαν να πω μία κουβέντα γιατί το παιδί τους είχε κάνει μία αταξία και πήγαν να το διώξουν» είχε πει ο κ. Μαρκογιαννάκης μιλώντας στο Mega, διευκρινίζοντας ότι είχε ζωγραφίσει σε έναν τοίχο την Κρήτη και δίπλα είχε γράψει το όνομα του χωριού από το οποίο κατάγεται.

Η συνέχεια από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Ο βάλτος κρατούσε κρυμμένο το μυστικό του Βαγγέλη και το άψυχο κορμί του για 37 μέρες…