Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον Κυριάκο Κατζουράκη νωρίτερα τη Δευτέρα (25/10), στο Α’ Νεκροταφείο, φίλοι, ομότεχνοι, συνοδοιπόροι από τα πρώτα του χρόνια στους αγώνες για κοινωνική και εικαστική χειραφέτηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τον Κυριάκο Κατζουράκη εικαστικό, σκηνογράφο, κινηματογραφιστή, τον αφοσιωμένο καλλιτέχνη στη συνέχεια και τον μαχόμενο πολίτη της Αριστεράς, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία η σύντροφος της ζωής και μούσα του, ηθοποιός Κάτια Γέρου, ο γιος του Άρης, οι ζωγράφοι Γιάννης Ψυχοπαίδης, Κλεοπάτρα Δίγκα, Χρύσα Βουδούρογλου, Αλέκος Λεβίδης, Γιώργος Χατζημιχάλης, ο σκηνογράφος Νίκος Πολίτης, η Μάρω Δούκα, η Ρένη Πιττακή, οι ιστορικοί Άλκης Ρήγος, Λεωνίδας Εμπειρίκος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κ.ά.

Για την παρακαταθήκη του Κυριάκου Κατζουράκη στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης όπου δίδαξε συνδυάζοντας τις παραστατικές τέχνες με την κινηματογραφική αφήγηση «δίνοντας έναν μεγάλο αέρα στη Σχολή» αναφέρθηκε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Δημήτρης Ζουρούδης, καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Για «το βάθος της καλοσύνης του Κυριάκου Κατζουράκη, που ίσως μόνο σε εικαστικό μπορείς να αποδώσεις, το υψηλό ήθος του και μια αγνότητα, μια αγάπη που είχε για τον ξένο, που πηγάζει από τον ουτοπικό σοσιαλισμό, τον πρωτόγονο που ίσως είναι πιο πολιτισμένος από τον δικό μας, σύγχρονο σοσιαλισμό» μίλησε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος αποχαιρετώντας τον Κυριάκο Κατζουράκη, τον οποίο, όπως είπε γνώρισε από τους αγώνες της Αριστεράς.

Τον σπουδαίο καλλιτέχνη αποχαιρέτησαν επίσης με επικήδειο ο συγγραφέας Σάββας Μιχαήλ και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Λίνα Τσίκουτα, μιλώντας για την δοτικότητα, τη συνεχή συμμετοχή στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες του και την λαμπρή διαδρομή του στην ζωγραφική και στον κινηματογράφο.