Δύσκολο θα είναι και το επόμενο 24ωρο σε όλη τη χώρα καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» θα συνεχίσει να σφυροκοπά διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και την Αττική, όπου ήδη τα έντονα φαινόμενα προκάλεσαν χάος στην πρωτεύουσα με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, την κυκλοφορία να διακόπτεται ακόμα και σε κεντρικούς οδικούς άξονες και τα ποτάμια, Κηφισό και Ιλισό, να φουσκώνουν επικίνδυνα.

Το βράδυ της Πέμπτης σήμανε συναγερμός στην ΕΜΑΚ, καθώς ξεκίνησε έρευνα στο Πικέρμι, μετά από πληροφορίες για αγνοούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, από την πυροσβεστική ένα άτομο πήρε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα Πικερμίου και δήλωσε ότι είναι αυτός που εγκατέλειψε το όχημά του καθώς και ότι είναι σώος.

Μέτρα ενόψει και της αυριανής κακοκαιρίας αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία. Συγκεκριμένα τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Κηφισό και την Παραλιακή από τα ξημερώματα της Παρασκευής (15/10) στη 01:00 έως τις 08:00 το πρωί.

Παράλληλα, κλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από εκείνες που η εργασία τους έχει σχέση με τη διαχείριση της κακοκαιρίας, ενώ υπάρχει σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Το βράδυ της Πέμπτης σε τμήματα της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και στο Κορωπί εντοπίστηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Την ίδια στιγμή δραματική είναι η κατάσταση στην Κέρκυρα η οποία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με κατοίκους στα Μωραΐτικα να είχαν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν από την πλημμύρα, ενώ πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται και για την Παρασκευή (15/10) καθώς η κακοκαιρία θα συνεχίσει την επέλασή της μέχρι και τις βραδινές ώρες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα την Παρασκευή

Έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, στη Βόρεια Ελλάδα, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, όπως Φθιώτιδα και Φωκίδα, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, όπως στον Κορινθιακό, στα βορειότερα τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην Αττική αναμένονται, επίσης, ισχυρές καταιγίδες με τα φαινόμενα να έχουν έντονο χαρακτήρα και θα διατηρηθούν μέχρι και τις βραδινές ώρες.

Προσοχή χρειάζεται ακόμα σε ανατολική Χαλκιδική καθώς αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής το επόμενο 24ωρο.

Για δύσκολο διήμερο προειδοποίησε και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε έκτακτη ενημέρωση σημειώνοντας πως όλες οι δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους βρίσκονται σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα.

Πρόβλεψη του καιρού

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια

Απίστευτες είναι οι εικόνες από την Αθήνα σήμερα με τους περισσότερους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια μέσα σε λίγα λεπτά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις με βροντές και κεραυνούς που έπληξαν την πρωτεύουσα από τις πρωινές ώρες.

Φούσκωσε ο Κηφισός

Τρομακτική είναι η θέα του Κηφισού με το ποτάμι να έχει φουσκώσει και τα νερά να κατεβαίνουν ορμητικά δημιουργώντας άγρια κύματα. Ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος ενώ τα νερά παρέσυραν φερτά υλικά όπως και καμένους κορμούς δέντρων, από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από λεωφορείο που εγκλωβίστηκε κάτω από γέφυρα στην παλαιά Ποσειδώνος στο ύψος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, βουλιάζοντας όλο μέσα στο νερό.

λεωφορείο που έχει καλυφθεί από νερό

Μάλιστα οι επιβάτες το εγκατέλειψαν βγαίνοντας από το όχημα πιασμένοι χέρι – χέρι και μπαίνοντας μέχρι τη μέση στο νερό.

Λεωφορείο μέσα στο νερό στην Ποσειδώνος

Πρωτόγνωρες ήταν όμως οι εικόνες και στον Λυκαβηττό, καθώς σε σημείο του περιφερειακού σχηματίστηκε καταρράκτης. Σε βίντεο που μετέδωσε η ΕΡΤ φαίνεται πλημμυρισμένος ο δρόμος, ενώ η μεγάλη ποσότητα νερού που κατέβαινε από τον λόφο δημιούργησε καταρράκτη πριν καταλήξει στο οδόστρωμα.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις εικόνες από την αυτοσχέδια γέφυρα που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί σε μια αυλή σχολείου στην Νέα Φιλαδέλφεια για να μπορέσουν τα παιδιά να εξέλθουν από το πλημμυρισμένο πρoαύλιο.

Τα παιδιά πατούν πάνω σε θρανία που τα έχουν βάλει το ένα δίπλα στο άλλο για να δημιουργήσουν γέφυρα, ώστε να μην αναγκαστούν να μπουν μέχρι το γόνατο στο νερό που έχει πλημμυρίσει την αυλή.

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Παρασκευή (15/10) κλειστά θα είναι σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.

Παράλληλα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στην Ζάκυνθο, στη Χαλκίδα και στην Κέρκυρα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και σε δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Αργολίδας, Λακωνίας και Αρκαδίας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, στην Αργολίδα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Ναυπλιέων, Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου και Ερμιονίδας, στην Λακωνία δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Μονεμβασίας και Ευρώτα, ενώ στην Αρκαδία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον δήμο της Τρίπολης.

Κλειστοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Κλειστοί θα είναι επίσης οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε Αττική, Χαλκιδική, Εύβοια και Κέρκυρα.

Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 15/10/2021, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες:

1) Αττικής,

2) Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής),

3) Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας),

4) Ιονίων Νήσων (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας).

Συναγερμός στην Στερεά Ελλάδα

Σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος στόλος από χωματουργικά μηχανήματα έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσων επεμβάσεων κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές και κυρίως στα ρέματα και τα γεφύρια που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα.

Ακόμη έχουν μισθωθεί και ξενοδοχεία και έχουν δεσμευτεί θέσεις φιλοξενίας για την Εύβοια και την Βοιωτία για όλους εκείνους οι οποίοι είτε φοβούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και θέλουν να απομακρυνθούν προληπτικά είτε στην πορεία των φαινομένων αποφασιστεί η μεταφορά τους μέσω της προληπτικής απομάκρυνσης ή ακόμη για την πιθανότητα να υπάρξει απεγκλωβισμός πληγέντων.

Έκκληση για να αποφεύγουν τις άσκοπες προσπάθειες και τις άσκοπες μετακινήσεις οι κάτοικοι σε ολόκληρη την Περιφέρεια απευθύνει ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να πλήξουν την Περιφέρειά μας. Οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα είναι υπαρκτοί και γι’ αυτό καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια για την ελαχιστοποίησή τους. Είναι σημαντικό να δρούμε με σύνεση και ψυχραιμία».