Από αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων κοντέινερ που θα φιλοξενήσουν πληγέντες του σεισμού της περασμένης Δευτέρας, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, με επίκεντρο του Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.

«Η στόχευση είναι κανένας άνθρωπος να μη μείνει χωρίς στέγη», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος εξήγησε ότι σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί ως σχεδιασμός, στην περιοχή έως το τέλος της παραλαβής τις επόμενες ημέρες, θα φτάσουν περίπου 100 κοντέινερ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Τα κοντέινερ θα βοηθήσουν στο να μπορούν οι άνθρωποι, τώρα που αρχίζει να χαλάει και ο καιρός, να είναι πιο προστατευμένοι. Επιθυμούμε μέσα στις επόμενες ημέρες να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος μέσα στις σκηνές», δήλωσε ο κ. Λεονταράκης.

Την πρώτη βραδιά μέσα στις σκηνές, που έχουν τοποθετηθεί στο εκθεσιακό κέντρο, διανυκτέρευσαν 280 άτομα, τη δεύτερη νύχτα 200, ενώ απόψε αναμένεται να φιλοξενηθούν 180 άτομα.

Δεύτερη νύχτα σε σκηνές οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη και από τους δύο δήμους, περισσότερα από 70 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, «ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα αρκετός είναι ο κόσμος που διανυκτερεύει κοντά στις περιουσίες του, μέσα σε αυτοκίνητα» όπως πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα συγκινητική, όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Λεονταράκης, είναι η ανταπόκριση ιδιωτών που προσφέρουν σπίτια τα οποία διαθέτουν, για να μπορέσει ο κόσμος να φιλοξενηθεί. «Είναι πραγματικά πολύ συγκινητική η προσφορά τους και δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ο ανθρωπισμός είναι λέξη που απορρέει από την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ψυχή», ανέφερε ο κ. Λεονταράκης που γνωστοποίησε ότι από αύριο το πρωί όσοι ενδιαφέρονται για σπίτι μέσω του προγράμματος «Εστία» θα μπορούν να το δηλώνουν.

«Αύριο, από νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Ηρακλείου θα βρίσκονται στο Αρκαλοχώρι και θα δέχονται τις αιτήσεις πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν σε σπίτια μέσω του προγράμματος», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εξήγησε ότι ο αριθμός εκείνων που αναζητούν σπίτι για να μείνουν, μεταβάλλεται συνεχώς.

«Όσο οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Η εικόνα που έχουμε από την πρώτη φάση των ελέγχων είναι ότι σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 80%, τα σπίτια και στους δύο δήμους είναι ακατάλληλα για να μείνουν οι άνθρωποι, τουλάχιστον για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο και συνεχίζονται οι μετασεισμοί», συμπλήρωσε ο κ. Λεονταράκης.

Σεισμός στην Κρήτη

Στα 1.331 τα μη κατοικήσιμα σπίτια, κατά την επίσημη καταμέτρηση

Συνεχίστηκαν και σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τις αρχές σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των περιοχών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη, τη Δευτέρα (Δήμοι Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου και Γορτύνας).

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, γνωστοποιεί το υπουργείο.

Ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, πως «έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτίρια:

Από αυτές 1.844 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.331 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες». Αξίζει να αναφερθεί πως τα σπίτια που δε μπορούν να κατοικηθούν είχαν υπολογιστεί στα 772 χθες, Τετάρτη.

Επίσης, κατά την ίδια ανακοίνωση, «έχουν ελεγχθεί 79 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 51.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ σε 135 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση».