Συνεχίστηκαν και σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τις αρχές σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των περιοχών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη, τη Δευτέρα (Δήμοι Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου και Γορτύνας).

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, γνωστοποιεί το υπουργείο.

Ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, πως «έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτίρια:

Από αυτές 1.844 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.331 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες». Αξίζει να αναφερθεί πως τα σπίτια που δε μπορούν να κατοικηθούν είχαν υπολογιστεί στα 772 χθες, Τετάρτη.

Επίσης, κατά την ίδια ανακοίνωση, «έχουν ελεγχθεί 79 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 51.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ σε 135 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση».