Δεν αποκλείεται να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας την τελευταία έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που οδήγησε χθες τα μέλη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου σε έκτακτη σύσκεψη για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Mega, ότι το ρήγμα της περιοχής δεν συνδέεται με τα ρήγματα σε Αταλάντη και Αλκυονίδες. «Το ρήγμα της Θήβας έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν έχει το μέγεθος που έχουν τα άλλα δύο ρήγματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε να κάνουμε στη Θήβα με μια συστάδα ρηγμάτων, είναι πολλά μαζί, δεν είναι ένα και τα οποία δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Και τους δίνουν αυτούς τους σεισμούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Αναφορικά με το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να δώσει η περιοχή, είπε ότι ένας μεγάλος σεισμός δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, τονίζοντας ότι τα ρήγματα είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 6 Ρίχτερ. «Δεν αποκλείεται όμως ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ» σημείωσε.

Στις 1.700 οι δονήσεις από τον Ιούλιο

Αλλεπάλληλες είναι οι σεισμικές δονήσεις στη Θήβα, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.700 δονήσεις, με μεγαλύτερη τα 4,3 Ρίχτερ, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 950 σεισμούς.

«Είναι ένα καινούργιο ρήγμα το οποίο ανακαλύφθηκε εξαιτίας της δραστηριότητας, δεν το ξέραμε, δεν βγαίνει στην επιφάνεια, βρίσκεται κάτω από την πόλη» σημείωσε ο γεωλόγος – σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

«Εκτιμώ ότι το ρήγμα αυτό, δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δηλαδή σεισμό 6 και 6,5. Όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν σεισμό ισχυρότερο των 4,3 βαθμών» ανέφερε ο κ. Γκανάς.

Ιστορικά, πάντως, η «ζώνη» της Θήβας», είναι μία περιοχή η οποία έχει δώσει ισχυρότατους σεισμούς.

Το 1853 είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το 1893 6,3 Ρίχτερ, το 1914 6 Ρίχτερ και το 1938 6 Ρίχτερ επίσης. Ο δε, σεισμός στην Αταλάντη το 1894 μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, άφησε πίσω του 225 νεκρούς.

«Οι σεισμοί αυτοί έγιναν όλοι σε ρήγματα που είναι ανατολικά και δυτικά της Θήβας σε αποστάσεις άνω των 15χλμ. Εδώ μιλάμε για μια πάρα πολύ τοπική δομή. Δεν έχει καμία σχέση με την Αταλάντη, καμία σχέση με κανένα ρήγμα γνωστό και μεγάλο» σημείωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Πώς θα επηρεαστεί η Αττική

Σχετικά με το πόσο ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός μπορεί να επηρεάσει την Αττική, καθώς η Θήβα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε πως «σε ότι αφορά τις βλάβες σε ευρύτερες περιοχές, όπως είναι η περιοχή της Αττικής, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε ακόμη, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα έχει εκείνος ο σεισμός, αν υποθέσουμε ότι μεθαύριο συμβεί»