Ξεπερνούν τα 1.000 τα ασυνόδευτα ανήλικα τα οποία έχουν μετεγκατασταθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ ενώ 11 παιδιά αναχωρούν το πρωί της Τρίτης (28/9) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Γαλλία.

Ειδικότερα, από τις 15 Απριλίου 2020 ως τις 23 Σεπτεμβρίου 2021, 995 ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν, έπειτα από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Με την αυριανή μετεγκατάσταση ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων ανέρχεται σε 1.006.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, και η ειδική γραμματέας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη την οποία μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «η επίτευξη αυτού του στόχου στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη της ικανότητας που διαθέτει η χώρα μας να υλοποιεί τέτοιου είδους έργα, με ασφάλεια, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προσήλωση στην προστασία της νέας γενιάς και ενταξιακό προσανατολισμό». Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τεκμηριώνει με τον πιο εμφανή και ξεκάθαρο τρόπο την από κοινού δέσμευση και αποτελεσματικότητα των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των διεθνών εταίρων στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, αντανακλώντας τους δεσμούς αλληλεγγύης και κατανόησης που αποτελούν παράλληλα, θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και η ειδική γραμματέας θα βρεθούν αύριο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την αναχώρηση των παιδιών.

(φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.