Δύο ώρες απέμειναν μέχρι να ολοκληρωθεί το τριήμερο λαϊκο προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη, που άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την Ελλάδα.

Πλήθος κόσμου συρρέει και σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών για να αφήσει ένα λουλούδι στο φέρετρο του εμβληματικού συνθέτη. Μάλιστα ένας πολίτης άφησε και ένα λιτό σημείωμα που πάνω ανέγραφε τη λέξη «ευγνώμων». Η φήμη του Μίκη Θεοδωράκη ξεπέρασε τα σύνορα και χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο αντίο δεν λένε μόνο Έλληνες. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε έναν άνδρα πάνω από το φέρετρό του, ο οποίος κρατούσε τη σημαία του Ιράν.

Στη Μητρόπολη για να αποτίσουν φόρο τιμής βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παντελής Βούλγαρης καθώς και η Λούκα Κατσέλη.

Παντελής Βούλγαρης

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φτάσει αύριο Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 7:30 στο λιμάνι της Σούδας.

Θα γίνει αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων όπου στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων και θα τεθεί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκήνυμα.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η σορός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά όπου θα τελεστεί εξόδιος ακολουθία στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή.

Για μια πολύ συγκινητική στιγμή, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. «Ελάχιστοι κατόρθωσαν να παραμείνουν τόσο δεμένοι, μέχρι και με τον τελευταίο Έλληνα», πρόσθεσε.

«Μεγάλη απώλεια. Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο ελληνισμός θρηνεί έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγωνίστηκε στη ζωή του για ιδανικά, για αξίες ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διάφορες υπάρχουν ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ενώνει τον ελληνισμό και αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση. Αιωνία του η μνήμη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

«Σήμερα αποχαιρετήσαμε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Φοίβο Δεληβοριά και Στάθη Δρογώση τον αγαπημένο μας Μίκη Θεοδωράκη, μέλος της ΕΔΕΜ. Ο Μίκης υπήρξε κορυφαίος δημιουργός και εμβληματική προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχει γραφτεί πάνω στις παρτιτούρες του, που αποτελούν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εμάς τους Έλληνες», επισήμανε η γενική Διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Κατσέλη.

Συμπλήρωσε ότι πριν λίγους μόνο μήνες, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στην ΕΔΕΜ, πήρε πρωτοβουλίες για την ένωση των δημιουργών μουσικών έργων σε έναν ισχυρό και ενιαίο οργανισμό. «Τη βούλησή του αυτή θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να την κάνουμε πράξη», κατέληξε η κ. Κατσέλη.

(Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος)

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση