Από το 2009 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εγκρίνει τη μακέτα του μνήματος, της τελευταίας του κατοικίας στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων, όπου πάντα ήταν η επιθυμία του να ταφεί.

Τη μακέτα είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας και προσωπικός φίλος του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, Μάνος Περάκης, ο οποίος τελικά ανέλαβε κι κατασκεύασε τον τάφο του συνθέτη, σύμφωνα με το Mega.

Ο συνθέτης είχε ζητήσει να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

Πρόκειται για μακέτα, που παρουσιάζει πώς θα είναι το μνήμα και στην οποία υπάρχει η υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με τη λέξη «εγκρίνω» και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009». «Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει ένα πολύ απλό τάφο» αναφέρει ο κ. Περάκης στο Mega.

Σχετικά με το πώς ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το μνήμα ο κ. Περάκης ανέφερε τα εξής: «Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του».

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» τόνισε ο αρχιτέκτονας.

«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε» ανέφερε ο κ. Περάκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως λέει ο κ. Περάκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε.

Μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, η κηδεία του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.