Ένα γράμμα που είχε λάβει από τον Μίκη Θεοδωράκη, που πέθανε χθες βυθίζοντας στη θλίψη όλη την ελληνική κοινωνία, δημοσιεύει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Στο γράμμα ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά με κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα αλλά και το βιβλίο του «Ο Φοίνικας» το οποίο χαρακτηρίζει αριστούργημα. «Ό,τι και αν σού πω θα είναι λίγο. Το βιβλίο σου είναι κλασικό με την έννοια του χρόνου», λέει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης στο γράμμα που χρονολογείται στον Ιανουάριο του 2019.

Ο ίδιος ο Χρήστος Χωμενίδης στην ανάρτησή του στο Facebook περιγράφει πώς ένιωσε όταν διάβασε όσα του έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Μένω άναυδος. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω, οι φράσεις του χορεύουν εμπρός στα μάτια μου. Το να ονομάζει ο Μίκης τον «Φοίνικά» μου αριστούργημα – σε ποια μεγαλύτερη τιμή θα μπορούσα να ελπίζω;» γράφει ο Χρήστος Χωμενίδης στην ανάρτησή του.

Για τον Μίκη, με τον Μίκη. Σήμερα στα «Νέα».ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ «Έχεις ένα γράμμα από τον Μίκη…

Posted by Χρήστος Α. Χωμενίδης on Friday, September 3, 2021

«Λουσμένος με χρυσόσκονη, εν θερμώ, τού απαντάω. «… Εάν εσύ, Μίκη, έζησες -όπως μού γράφεις- με Σολωμό, Παλαμά, Σικελιανό και Καρυωτάκη, εγώ έζησα με εσένα. Απ’τα δικά σου χέρια πήρα τη σκυτάλη τού απολλώνειου και του διονυσιακού. Της ελληνικής δηλαδή κοσμαντίληψης…”» συνεχίζει ο συγγραφέας.

Ο Χρήστος Χωμενίδης μιλά ακόμα για τη συνάντησή τους στο σπίτι του τεράστιου μουσικοσυνθέτη και τα λόγια που του είπε φεύγοντας ο Μίκης Θεοδωράκης: «”Κουράστηκα τώρα. Πήγαινε…” μού κάνει. “Θα τα πούμε μιάν άλλη φορά…”. Δεν θα υπήρχε άλλη φορά. Το ξέραμε και οι δύο. “Να σου κλείσω την πόρτα;” τον ρωτάω. “Γιατί; Για να μην μπει ο Χάρος; Έννοια σου και τον έχω. Τον νικάω!”».