Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα από σήμερα, Δευτέρα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση 8-9 μποφόρ.

Τα προβλήματα από τη νέα επέλαση του χιονιά ξεκίνησαν ήδη στη Βόρεια Ελλάδα. Στους 5 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και σε ποσοστό 66% η υγρασία στη Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί.

Κλειστή έμεινε για δυόμισι ώρες η περιφερειακή οδός της πόλης, στο ύψος του Κορδελιού, στο ρεύμα προς τα δυτικά, λόγω πτώσης σκαλωσιάς σε υπό κατασκευή έργο.

Οι ισχυροί άνεμοι, προκάλεσαν πτώσεις δένδρων σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως στο Ωραιόκαστρο, τον Εύοσμο, το Μεσαίο, τους Νέους Επιβάτες και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Κολώνα της ΔΕΗ έπεσε στην ΠΑΘΕ, στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με υψόμετρο, όπως στο Βερτίσκο, τη Δορκάδα, το Σοχό, τον Ασκό, το Πανόραμα και το Χορτιάτη, χωρίς όμως να αναφερθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στους 6 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 66% με εναλλαγή συννεφιάς και βροχής, το θερμόμετρο στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στην Έδεσσα, στη Βέροια, στις Σέρρες, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Στους 4 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 88% και συννεφιά, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο.

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα χιονοδρομικά κέντρα της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα των 3-5 Πηγαδιών, του Πισοδερίου και του Καϊμακτσαλάν.

Στη Βασιλίτσα είναι σε αναστολή λειτουργίας το διπλό σύστημα μεταφοράς, λόγω ανέμων.

Με καλή ποιότητα χιονιού η Κρέμαση, η ψηλότερη πίστα της Ελλάδας (Καϊμακτσαλάν) θα λειτουργεί όλη την εβδομάδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν, θα σημειωθούν καταιγίδες και το βράδυ χιόνια στα γύρω ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν σε 9 μποφόρ. Από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Σημαντική πτώση από το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι 5-6 και πρόσκαιρα 7-8 μποφόρ.Από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία.

Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα σημειωθούν σε Μακεδονία και Θράκη. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οπού είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι στη Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα 7 με 8 και στη Θράκη βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Από -1 έως 9 βαθμούς η θερμοκρασία, με παγετό το βράδυ.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν βροχές και χιονιά στα ορεινά με πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Από το μεσημέρι αναμένεται βαθμιαία βελτίωση αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές και χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές και καταιγίδες στις θαλασσιές περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ. Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία με σημαντική πτώση από το απόγευμα.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας αναμένονται βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.Οινεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση 6-8 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 8-9 μποφόρ. Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία. Σε πτώση από το βράδυ.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις το βράδυ στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 που βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 8 με 9 μποφόρ. Από 10-18 βαθμούς Κελσίου θα δείξει ο υδράργυρος, ενώ θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο, Τρίτη. Στην ανατολική και νότια χωρά θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιονιά στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους ισχυρά στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και στα νοτιότερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά 5 με 6 μποφόρ, στα υπόλοιπα βόρειοι 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.

Μέσα από το weather.gr, το πληρέστερο site για τον καιρό, μπορείτε να μάθετε από την προηγούμενη μέρα, μέσα από χάρτες και ηχητικό, τον καιρό στην πόλη σας.