Μια κρίσιμη ημέρα για το ΕΣΥ και για πάνω από 10.000 εργαζόμενους σε αυτό είναι η σημερινή αφού είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Διαφορετικά, οι υγειονομικοί, ανάμεσά τους, γιατροί, νοσηλευτές διοικητικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ θα βγουν από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας για τρεις μήνες με στέρηση μισθού. Τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση αλλά και υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή εργασίας δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στην ίδια θέση που κατείχαν.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Αναγκαστικές μετατάξεις

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για αναγκαστικές μετατάξεις στο δημόσιο με όχημα την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικοί στην Ελλάδα έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους υγειονομικούς της Ευρώπης (95% οι γιατροί και 85% οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ) εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 10.000 κενά λόγω των αναστολών εργασίας.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά

Στο υπουργείο Υγείας έχουν καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για την αναπλήρωση των κενών από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που θα μείνουν εκτός. Μεταξύ των μέτρων που έχουν αποφασιστεί είναι τόσο οι μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας αρχικά αλλά κι εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) αλλά και η σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων.

Από την 1η Σεπτεμβρίου εξάλλου τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τρίμηνης διάρκειας προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών, και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών στο ΕΣΥ όπου χρειαστεί. Ήδη επίσης υπάρχουν λίστες από τις κατά τόπους ΥΠΕ με το εμβολιασμένο και ανεμβολίαστο προσωπικό οι οποίες ενημερώνονται διαρκώς. Όπως έχει γίνει γνωστό, το ποσοστό των εμβολιασμένων στο ΕΣΥ φτάνει το 85%.

Ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ – Έτσι θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο

Με τους νοσηλευόμενους με covid – 19 πλέον να ξεπερνούν τις 2.500 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, η εφαρμογή του σχεδίου αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Το σύστημα υγείας δεν έχει φτάσει ακόμα στα όριά του αλλά η πίεση που δέχεται σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που θα προκύψουν και δεν θα καλυφθούν άμεσα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Αυτό που εξετάζεται εκτός από τις μετακινήσεις προσωπικού είναι ακόμα και το προσωρινό κλείσιμο μικρότερων νοσοκομειακών δομών με το προσωπικό να μετακινείται σε μεγάλα νοσοκομεία της κάθε περιοχής. Δεν αποκλείεται τέλος αν χρειαστεί, να γίνουν συμβάσεις με ιδιώτες, όπως έγινε και όταν χρειάστηκε στις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε το σύστημα υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας.