Για ένα δύσκολο φθινόπωρο με εκτίναξη κρουσμάτων προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «από τις 6» στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη τη λήψη μέτρων προστασίας για τη διασπορά του κορονοϊού καθώς και την επέκταση των τοπικών lockdown ανά της χώρα.

«Η εικόνα από τα νούμερα τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα λύματα είναι αποκαρδιωτική. Δεν έχουμε μόνο τα νούμερα από τα νέα κρούσματα που φτάνουν τις 4.500, ένα αρνητικό ρεκόρ, αλλά βλέπουμε και μια (επιδημιολογική) επιβάρυνση όλων των περιοχών της Ελλάδας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ψαλτοπούλου εξήγησε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση σταθεροποίησης της πανδημίας στη χώρα μας από τα λύματα. «Δυστυχώς βλέπουμε μια επιδείνωση της κατάστασης και είναι πολύ δυσάρεστο να έχουμε φτάσει 1η Σεπτεμβρίου και να αρχίζουμε με 4.500 κρούσματα».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων θα πιέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Ο κορονοϊός δεν μπορεί να μας δώσει ασφαλείς προβλέψεις γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις, όπως η Delta, που αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό που μπορούμε να δούμε από τώρα είναι σίγουρα αύξηση. Το μόνο που βλέπουμε ως θετικό είναι ότι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, δεν αυξάνονται οι θάνατοι. Και αυτό χάρη στους 5,5 εκατ. εμβολιασμένους στη χώρα μας. Όταν όμως έχεις τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, είναι δραματικά τα νούμερα» σημείωσε.

Αναφερόμενη στα νέα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες (24/8) από την κυβέρνηση η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες χωρίς περαιτέρω μέτρα. «Στόχος είναι να προστατεύσεις τους ανεμβολίαστους» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να το βλέπουμε τιμωρητικά, αλλά προστατευτικά».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.