Αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Γορτυνία και συγκεκριμένα γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι αντιμετωπίζουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή ώστε να μην επεκταθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλλιάνι, όπως ανέφερε η ΕΡΤ.

Παράλληλα, τα εναέρια μέσα θα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού μέχρι την δύση του ήλιου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».

Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».

Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ανατολική Μάνη

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Επίσης το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.

Όσον αφορά τις ζημιές από την πυρκαγιά, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές και καταγράφουν εδώ και δύο ημέρες», ενώ αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Επίσης, ο κ. Βερούτης τόνισε ότι «επειδή η φωτιά έπληξε ιδιαίτερα τις ορεινές περιοχές, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα».

Φωτιά στην Εύβοια: Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες κοντά στο Αγριοβότανο

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες που ξεκίνησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο μετά από αναζωπύρωση. Στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, όπως και στα Ελληνικά, όπου παρατηρούνταν μέσα σε χαράδρα που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά τμήματα.

Οι πυροσβέστες και όσοι μετείχαν στην κατάσβεση, έκοψαν την πορεία της φωτιάς προς το Καστρί, τις Γούβες και στην παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.

Στο Ασμήνι, μετά την απειλή του μεσημεριού, το μέτωπο έχει περιοριστεί. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν και χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς. Ανάμεσα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά οι αναζωπυρώσεις δεν έχουν τέλος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν «στρατοπεδεύσει» στο σημείο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Στις Καματριάδες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί. Πυροσβέστες και εθελοντές είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς έχει διαθέσει υδροφόρες και 61 χωματουργικά μηχανήματα που παραμένουν στην περιοχή. Όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα. Όσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες τόσο μας “μαυρίζουν” οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο».

«Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας» συμπληρώνει ο περιφερειάρχης.