Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές, ωστόσο αυτή την ώρα ανησυχεί η κατάσταση στην Εύβοια, καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Σε εκκένωση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προχώρα η αστυνομία, η περιφέρεια και ο δήμος μετά την εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική παράλληλα σε εκκένωση προχώρα και στο χωριό Παλαιοχώρι.

Ήδη στις Ροβιές βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική» και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα απ΄ όλα».

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πήραν νέο μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τις Ροβιές και το Παλαιοχώρι καθώς κινδυνεύουν πλέον άμεσα από τα μέτωπα της φωτιάς ενώ έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα αλλά και ο Δρυμώνας.

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Χαρδαλιάς για Βαρυμπόμπη: 12.500 στρέμματα κάηκαν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς για την κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι βελτιώθηκε σημαντικά αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν.

Όπως είπε αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα εχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη μετέβη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύντομη δήλωσή του στην κάμερα ο πρωθυπουργός ανέφερε: Έγινε σημαντική δουλειά κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως από τα πεζοπόρα. Οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν.

Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει. Θα ζητήσω από όλους να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες που με αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία δύσκολη κατάσταση».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στις κάμερες:

«Από τα 4 μέτωπα το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό. Έχουμε δουλειά στο πεδίο και μέσα στις ρεματιές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Υπήρχε μια σχετική άπνοια που βοήθησε. Πλέον τα εναέρια έχουν συγκεκριμένη αποστολή και να πάμε σε μία οριοθέτηση της κατάστασης».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Το ξέραμε ότι θα είμαστε οι επόμενοι μετά το Μάτι – Τα ίδια έκαναν και με εμάς»

Με την αλλόκοτη εικόνα των μισών σπιτιών καμένων και των διπλανών τους όρθιων, ένα απόκοσμο τοπίο όπου κτίρια άθικτα με δέντρα στα οποία η φωτιά μοιάζει να σταμάτησε στα μισά και δίπλα σπίτια που έγιναν παρανάλωμα, κάποιοι κάτοικοι αισθάνονται τυχεροί, οι άλλοι μισοί όχι, όμως σχεδόν όλοι είναι εξοργισμένοι στη Βαρυμπόμπη.

«Σε εμάς κάηκε ο περιβάλλον χώρος, αλλά σώθηκε το σπίτι. Οι διπλανοί όμως κάηκαν. Πέντε σπίτια στο δρόμο μας κάηκαν από μερικώς ως ολόκληρα» λέει ο Χρήστος Κουντουριώτης που έχει ξαναπιάσει το λάστιχο για να καταβρέξει σπίτι και δέντρα και προσθέτει: «Με έσωσαν τα λέιλαντ στην αυλή τα οποία έβρεξα πριν φύγω. Άφησα και το αυτόματο πότισμα ανοιχτό που κάπως κράτησε. Μένω εδώ από το 2008».

«Τους το λέγαμε εδώ και 3 χρόνια ότι θα είμαστε οι επόμενοι μετά το Μάτι, να προετοιμαστούμε. ούτε σχέδιο διαφυγής είχαμε, ούτε τίποτα» λέει ο Μιχάλης, μερικά σπίτια παραπάνω και συνεχίζει: « Υποτίθεται, πριν από δύο μήνες ανακοίνωσαν ένα σχέδιο προστασίας, ότι θα μαζεύονταν κι όλη η καύσιμη ύλη, τι έγινε τελικά; Τίποτα. Εμένα από θαύμα σώθηκε το σπίτι μου, του γείτονα κάηκε».

«Ήξερα τι θα αντικρίσω την επόμενη μέρα…»

Στην ίδια συνοικία στη Βαρυμπόμπη, βρίσκουμε τον Κυριάκο, επίσης με ένα λάστιχο να καταβρέχει την οικοσκευή του αδελφού του, η οποία κάηκε ολοσχερώς. Σε αυτό το οικόπεδο συμβαίνει το εξής: Η φωτιά έχει κάψει το μισό και το ένα σπίτι, αλλά όχι αυτό του Κυριάκου, 20 μέτρα πιο δίπλα. Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Έφυγα χθες το μεσημέρι στις 14.00 που μας διώξανε και ξαναήρθα σήμερα το πρωί. Έφυγα και η φωτιά ήταν κοντά στο σπίτι.

Ήξερα τι θα αντικρίσω την επόμενη μέρα. Από το 1979 μένω εδώ, από 12 χρονών, κάθε χρόνο καιγόμαστε, πρώτη φορά τέτοια καταστροφή. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο. Πολλή μεγάλη ένταση, πολύ μεγάλο θερμικό φορτίο, ερχόταν γρήγορα κατά πάνω μας. Δεν ξέρω αν πραγματικά με αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η Πυροσβεστική δύναμη ήταν όση πρέπει, ξέρω ότι οι κρουνοί δεν δούλευαν όλοι καλά. Επίσης, δώσανε βαρύτητα στο Ρέμα της Χελιδονούς και εδώ τους έφυγε τελείως. Δεν είχε δύναμη εδώ.

Το δασαρχείο πάντως δεν βοήθησε το προηγούμενο διάστημα να γίνουν αντιπυρικές ζώνες. Αν πάμε να κλαδέψουμε μας κάνουν μηνύσεις. Ένα μπάχαλο συνεχίζει να επικρατεί σε αυτό το ζήτημα. Όσοι μένουμε μόνιμα εδώ τα φροντίζουμε τα πεύκα μας, ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε. Αυτό που συνέβη όμως αυτή τη φορά είναι το κάτι άλλο. Εγώ χαίρομαι που μέσα σε αυτή την καταστροφή το κυπαρίσσι μας που το φυτέψαμε όταν ήμουν 12 χρονών, σώθηκε. Δυστυχώς, πολλοί κάτοικοι που τα σπίτια τους κάηκαν δεν μπορούν οικονομικά να τα ξαναφτιάξουν».

«Μόνο οι πυροσβέστες είναι ήρωες, οι πολιτικοί είναι άθλιοι»

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της Δήμητρας Σιμιανοπούλου της οποίας το σπίτι κάηκε κατά το ήμισυ σήμερα το πρωί. Τη συναντήσαμε μέσα στην αυλή του σπιτιού της μαζί με τον άντρα της, να σκουπίζουν τα αποκαΐδια, παρουσία ακόμα των πυροσβεστών που έσβηναν τις τελευταίες εστίες μέσα στο σπίτι της.

«Σήμερα το πρωί καήκαμε, αν είναι δυνατόν! Δεν προβλέψανε τίποτα. Με τέτοιες συνθήκες, με 45 και 47 βαθμούς, με όλα αυτά τα εύφλεκτα υλικά….Μόνο οι πυροσβέστες είναι ήρωες, οι πολιτικοί είναι άθλιοι. Τους έφταιγε το Μάτι. Και οι τωρινοί τα ίδια έκαναν με εμάς».

«Προσπαθούσαμε με τους κουβάδες, μας περικύκλωσαν από παντού οι φλόγες»

Ένα πιο «ανθρώπινο» τοπίο αποκαλύπτεται στην περιοχή Αδάμες, τον δεύτερο οικισμό που χθες απειλήθηκε σοβαρά από τη φωτιά, αλλά βγήκε πιο αλώβητος σε σχέση με την πανωλεθρία που υπέστη η Βαρυμπόμπη. Και εδώ όμως, η μανία της χθεσινής πυρκαγιάς είναι εμφανής.

Στην οδό Ποταμού σε ένα μεγάλο οικόπεδο μια ομάδα συγγενών έχασε τέσσερα από τα πέντε σπίτια που βρίσκονταν μέσα στο μεγάλο οικόπεδο, το οποίο είναι σήμερα ένας κατάμαυρος κρανίου τόπος. 

Την εικόνα «σκληραίνουν» περαιτέρω τα αποκαΐδια των πάνω από 10 αυτοκινήτων που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του οικοπέδου, στη μάντρα- συνεργείο που λειτουργούσε εδώ. 

Κάποιοι από τους κατοίκους έσβηναν μόνοι τους με κουβάδες τις πολλές μικροεστίες που συνέχιζαν να καπνίζουν μέσα στο απανθρακωμένο οικόπεδο. Κάπου εκεί, μια νέα εστία αναζωπύρωσης εκδηλώθηκε απέναντι, σε κοντινή απόσταση, μέσα στο ρέμα της Χελιδονούς. 

Τα αεροπλανοφόρα έσπευσαν πάνω από το σημείο και το μέτωπο αντιμετωπίστηκε γρήγορα, ο κίνδυνος όμως για τους κατοίκους, όπως λένε οι ίδιοι, παραμένει ακόμα σοβαρός.

Ταυτόχρονα μια υδροφόρα του δήμου Κηφισιάς έκανε την εμφάνιση της για να καταβρέξει το οικόπεδο εκ νέου.

Όπως είπε στο Newsbeast ένας από τους ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους εδώ: «Μέχρι κάποια στιγμή χθες, μόνοι μας φρεναράμε με κουβάδες την φωτιά, να μην καβαλήσει το οικόπεδο. Τελικά μας περικύκλωσε από τα πλάγια και από πίσω και μας έκαψε σχεδόν τα πάντα χθες το απόγευμα. Από πυροσβεστικά, ένα εμφανίστηκε όλο και όλο…».

Συγκλονιστικό οδοιπορικό από την επόμενη μέρα στα καμένα