Την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό για την Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015, θα έχουν νέοι μουσικοί από 14 και 24 ετών, γνώστες κάποιου οργάνου συμφωνικής ορχήστρας και υπήκοοι μιας από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ο.Ν.Ε.Ε. από το 1981 με ετήσιους προκριματικούς και τελικούς διαγωνισμούς που διοργάνωνε η Ε.Ρ.Τ-A.E. υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Έως σήμερα, πάνω από 70 νέοι μουσικοί εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην ορχήστρα και περισσότεροι από 800 έλαβαν μέρος στις ακροάσεις. Τις ακροάσεις του 2015, διοργανώνει η Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της Ο.Ν.Ε.Ε περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο δίνοντας συναυλίες υπό τη διεύθυνση των σημαντικότερων μαέστρων, μετά από μια περίοδο εντατικών δοκιμών με την καθοδήγηση καταξιωμένων καθηγητών.

Πρόκειται για μία μοναδική Ορχήστρα, στην οποία συμπράττουν οι πιο ταλαντούχοι νέοι μουσικοί της Ευρώπης, υπό τη μπαγκέτα διάσημων μαέστρων και προσφέρουν άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα υπερβαίνοντας τις πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητές τους.

Οι επιτυχόντες θα συμμετάσχουν στις περιοδείες της Ορχήστρας το καλοκαίρι του 2015 και την άνοιξη του 2016. Η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί για την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://www.euyo.org.uk/audition-rules-and-regulations), (https://www.surveymonkey.com/s/application_Greece_2015-16) και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Εmail: [email protected] ΚΑΙ [email protected] .

Οι ακροάσεις θα διεξαχθούν στην μεγάλη αίθουσα δοκιμών (5ος Όροφος) του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, οδός 25ης Μαρτίου και παραλία Θεσσαλονίκη 546 46.