Ευρωπαϊκό συμπόσιο τεχνολογιών αιχμής στην επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και τη διάσωση, πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία παρουσίασε ένα μεταφερόμενο κέντρο διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων, που ικανοποιεί τις ανάγκες διεξαγωγής επιχειρήσεων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με κύρια πλεονεκτήματα την αυτονομία, την επεκτασιμότητα, την ευκολία μεταφοράς και χρήσης και την προσαρμοστικότητα, τόσο σε χερσαίες, όσο και σε θαλάσσιες αποστολές.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρεται στις περιοχές διεξαγωγής επιχειρήσεων χωρίς την απαίτηση μόνιμης εγκατάστασης και των σχετικών υποδομών και να υποστηρίζει τη λήψη και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τους συντονιστές εννέα ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το 7ο πρόγραμμα- πλαίσιο της ΕΕ.

Επίσης, στο συνέδριο συμμετείχαν αξιωματούχοι υπηρεσιών της ΕΕ που ασχολούνται με την επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και τη διάσωση, ερευνητές- μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη του ιδιωτικού τομέα και της αγοράς, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των χωρών μέλών, κ.α.