Σε χορό κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ ενδεχομένως και την προσεχή εβδομάδα με απόφαση των Συνέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (ΠΟΣΕ ΚΕΠ) με κεντρικό αίτημα την απεμπλοκή τους από υπηρεσίες δυσλειτουργικές, όπως για παράδειγμα οι βεβαιώσεις εμβολιασμού και οι χρονοβόρες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης και των εκπροσώπων των ΚΕΠ, καθώς όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι παρότι υπήρχε υπόσχεση ότι θα ασχοληθούν με την εμβολιαστική καμπάνια μέχρι την 31η Μαΐου και ότι θα δοθεί ένα επίδομα στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, τελικά και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες και επίδομα δεν είδαν στον λογαριασμό τους.

Βγαίνουν μέχρι και… μαχαίρια

Την ίδια ώρα, εγείρεται σοβαρό ζήτημα με την ασφάλεια στα ΚΕΠ, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα επιθετικότητας στους υπαλλήλους, ειδικά στην Αττική. Οι πολίτες συχνά καταλήγουν αγανακτισμένοι στα ΚΕΠ, καθώς δεν έχουν εξυπηρετηθεί από άλλες υπηρεσίες και ξεσπούν την οργή τους στους υπαλλήλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο ΚΕΠ Καισαριανής, όπου πολίτης εκνευρισμένος έσπασε το γκισέ, ενώ καταγγέλλονται και επιθέσεις με μαχαίρια.

Αναποτελεσματική τριαρχία

Ένας ακόμη παράγοντας που δεν βοηθά στην λειτουργικότητα των ΚΕΠ είναι το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων και αυτό γιατί επικρατεί μία ιδιότυπη τριαρχία. Ο θεσμός ανήκει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών και στους Αιρετούς με αποτέλεσμα, όταν ξεσπά έναν σοβαρό ζήτημα που απαιτεί άμεση λύση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να ψάχνουν ανεπιτυχώς έναν αρμόδιο και να γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπευθύνων. Δεν εκλείπουν βέβαια και οι ψηφοθηρικές παρεμβάσεις από πλευράς των τοπικών αρχόντων, οι οποίες δημιουργούν έξτρα προβλήματα και παραπάνω όγκο εργασίας.

Ξέχασαν να τους… απολυμάνουν

Την ίδια ώρα, αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα στους εργαζόμενους των ΚΕΠ, γεγονός που «αποδεκατίζει» το προσωπικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρότι τους περασμένους δύο μήνες γίνονταν κανονικά οι απολυμάνσεις στα υποκαταστήματα, τελευταία δεν λαμβάνεται σχετική μέριμνα.