«Το όρυγμα είχε κατασκευαστεί πριν από τον τάφο»

Τα προβλήματα και οι στερεωτικές παρεμβάσεις στο μνημείο της Αμφίπολης


ΕΛΛΑΔΑ
14:10
29/11/2014
«Το όρυγμα είχε κατασκευαστεί πριν από τον τάφο»
2
loading

Με βάση τα δομικά στοιχεία του μνημείου, το όρυγμα που ανακαλύφθηκε στον τέταρτο θάλαμο είχε κατασκευαστεί πριν από το ταφικό μνημείο, ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός, Δημήτρης Εγγλέζος, στη διάρκεια της συνάντησης επιστημόνων στο υπουργείο Πολιτισμού, με επίκεντρο την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Ο κ. Εγγλέζος επικεντρώθηκε στα προβλήματα, αλλά και τις στερεωτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο της Αμφίπολης, σημειώνοντας πως έγινε υποστήλωση της θόλου και των διαφραγμάτων. «Είχαμε παθητική υποστήλωση, σε προσπάθεια να μην δημιουργήσουμε ένταση στους λίθους. Δημιουργήσαμε μία μεταλλική κατασκευή, χωροδικτύωμα, δηλαδή μεταλλικές ράβδους στηριγμένς σε δοκούς τριγωνικής διατομής. Αυτό μεταφέρει το φορτίο που επιβάλλει ο θόλος πάνω στην τριγωνική διατομή. Για τη διανομή της πίεσης, ανάμεσα στα μεταλλικά σημεία και τους λίθους παρεμβλήθηκαν μαδέρια και μία ογκώδης μεμβράνη προκειμένου να μην υπάρχει καμία παρενόχληση του μνημείου από την υποστήλωση».

«Η υποστήλωση εξελίχθηκε βήμα-βήμα κατά την διαδικασία απομάκρυνσης των χωμάτων. Τα μεταλλικά στοιχεία επιλέχθηκαν ισχυρά δοκάρια μεταλλικά, με πλευρές 60 και 100 millimetres».

«Μεγάλος ο κίνδυνος κατάρρευσης στον τέταρτο θάλαμο»

«Πρόβλημα ήταν η τοποθέτηση στον τρίτο θάλαμο, όπου βρισκόταν το ψηφιδωτό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να επηρεαστεί από τα υποστυλώματα. Στον τέταρτο χώρο υπήρχε έντονος κίνδυνος κατάρρευσης. Μεγάλες ήταν οι παραμορφώσεις των πλευρικών τοίχων. Ακόμα και η μικρή ένταση που δημιουργούσαν τα υποστηλώματα οδήγησαν σε καταρρεύσεις τουλάχιστον 10 τεμαχίων μεγάλου όγκου», εξήγησε ο κύριος Εγγλέζος.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν ήταν παντού εφικτή η προσθήκη υποστηλωμάτων, λόγω έλλειψης χώρου, καθώς έπρεπε να μεταφερθούν μεγάλοι λίθοι, καθώς και οι μεταφορικές ταινίες για την απομάκρυνση των χωμάτων. «Υπάρχει όμως και η πατέντα», πρόσθεσε με νόημα. «Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κοχλιωτές επαφές, προκειμένου η επαφή της αντιρίδας με τους λίθους να μην γίνεται με την τοποθέτηση σφηνωμάτων».

Αναφερόμενος στα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες μέτρησης παραμόρφωσης και τοπογραφικές μετρήσεις ακριβείας που τοποθετήθηκαν στη θόλο του δεύτερου χώρου. «Οι περισσότεροι αισθητήρες παραμόρφωσης, καθώς τοποθετήθηκαν στόχοι κυρίως στον τέταρτο θάλαμο για να ελέγχουν την καταπόνηση του μνημείου».

«Έγιναν και χωματουργικές εργασίες στο εξωτερικό του μνημείου. Επίσης τοποθετήθηκαν στραγγιστικές αύλακες, για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων, καθώς και κατασκευή ομβρίων από τον περίβολο του μνημείου», με στόχο όπως είπε να ελεγχθεί και η εκδήλωση εκτός από τις υφιστάμενες καταπονήσεις, και των φυσικών φαινομένων.

Σε ό,τι αφορά τη χρονολογία κατασκευής του ορύγματος, συμπλήρωσε ότι «ελέγχεται η κατασκευαστική φάση του ορύγματος στον τέταρτο θάλαμο. Η κατασκευή του ορύγματος με βάση τα στοιχεία που έχουμε πρέπει να έχει γίνει πριν την κατασκευή του κυρίως μνημείου».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar KOS

    Πιστεύω έφτασε η ώρα να πω την άποψη ΜΟΥ απλά και γρήγορα. - Το 323 πχ οι στρατηγοι αποφάσισαν κρυφά να καψουν το σωμα του Αλέξανδρου και σκορπίσουν τα λειψανα στο ποταμό Τιγρη (σημερινος). Ομως κάποιοι είχαν αλλη γνώμη. Αποσπούν το σώμα του Αλεξάνδρου και το εξαφανίζουν. Πριν πεθάνει ο Περδίκκας στέλνει τον Ευμένη στα στενα του Ελλησπονδου να τα προφυλάξει. Ο Ευμένης περνει μαζί του τη σωρό του Αλεξάνδρου. Μετα και το θάνατο του Κρατερου ο Ευμένης (αρχήγος της αντικατασκοπίας επι Αλεξανδρο) αποφασίζει να γυρίσει στην Μακεδονία παρότι τον είχαν επικυρίξει. ΓΙΑΤΙ;. Οχι μόνο δεν πεθαίνει αλλά γινεται και το δεξί χερι του Αντιπατρου. Ομως την εποχή αυτη δυσκολα ο Αντίπατρος θα μπορούσε να εμφανίσει τη σωρό. Δεν ήθελε να χαλάσει τις ευαίσθητες ισιρροπίες με τον Σελευκο αλλά ειδικά με τον Πτολεμαίο.( Επαιρνε χρήματα και στρατιωτική βοήθεια.βλ Πτολεμαίος Κεραυνος). Ετσι θαβεται σε ένα προχειρο ταφο στην Αμφίπολη. Η Ολυμπιάδα εξόρηστη στέλνει χρήματα για να ξεκινήσει ανέγερση μνημειου. Οταν πεθαίνει ο Αντιπατρος ο Πολυπέρχων ανακαλεί την Ολυμπιάδα και χρηματοδοτεί το μνημείο, το οποίο και τελειώνει. Την εποχή αυτή η Ολυμπιάδα και τα υπολοιπα μέλη της οικογένειας του Αλέξανδρου είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι Αμφίπολης. Το μνημειο ειναι επισκέψιμο και γινονται τελετές στη μνήμη του νεκρού. Οταν πλέον ο Κασσανδρος σκοτώνει την Ολυμπιάδα καθαρίζει το μνημειο και κλείνει τις εισόδους στο νεκρικό θάλαμο. Αφου πεθενει ο Ευμένης το 306πχ περίπου ολοι οι Σατράπες επίγονοι αποφασίζουν να χρησρτούν βασιλιάδες. Γιατι όχι ποιο πριν;.Ισως ο Ευμένης λόγω της θέσης του γνωριζε πράγματα που τους ενοχοποιούσαν (τόπο ταφής, τρόπο θανάτου, αποφάσεις συγκεκριμένων κα).Αρότερα σφραγίζεται οριστικά.-

    1. avatar john SILK

      ΚΟΣ, KOST ΤΗΝ ΠΛΆΚΑ Η ΆΠΟΨΗ ΣΟΥ ΣΩΣΤΉ ΑΛΛΆ Ο ΕΥΜΕΝΉΣ ΈΧΕΙ BIG MOUTH ΠΟΥ ΣΤΑ ΕΊΠΕ ΌΛΑ ΑΥΤΆ, ΔΕΝ ΚΡΑΤΆΕΙ ΜΥΣΤΙΚΌ Ο ΑΡΧΑΊΟΣ, ΚΑΙ ΕΣΎ ΔΕΝ ΠΑΣ ΠΊΣΩ ΌΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΆ NEOTERE ΈΛΛΗΝΑ!! ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΗΣ ΣΕ ΜΠΕΛΆΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ LADY DOVE !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει