«Μύλος» επικρατεί από το πρωί με μια φωτογραφία του Associated Press που το πρακτορείο έστειλε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ από τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κούβα.

Γιατί μπορεί στην λεζάντα της φωτογραφίας αναγράφηκε πως παρουσιάζει «αντικαθεστωτικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές», στην πραγματικότητα ωστόσο όμως πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Όπως σημείωσαν ορθώς κάποιοι παρατηρητικοί, δεν γίνεται να είναι «αντικυβερνητικοί» κάποιοι που κρατούν τη σημαία της «26ης Ιουλίου», του κινήματος του Φιντέλ Κάστρο. Κι αυτό γιατί η 26η Ιουλίου είναι η ημερομηνία που ο Κάστρο έκανε την επίθεση κατά του καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, δηλαδή η έναρξη της κουβανέζικης επανάστασης.

Στα social media υπήρξαν πολλά σχόλια που έσπευσαν να εγκαλέσουν το ΑΡ για «προπαγάνδα»: «Η παραπληροφόρηση για την Κούβα είναι κραυγαλέα: Η φιλοπολεμική, νεοφιλελεύθερη βρετανική εφημερίδα The Guardian χρησιμοποίησε μια φωτογραφία Κουβανών που συγκεντρώνονται με τη σημαία της 26ης Ιουλίου και ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι είναι «αντικυβερνητικοί» διαδηλωτές. Πρόκειται για fake news», έγραψε ο Μπεν Νόρτον, δημοσιογράφος του ιστότοπου Intercept.

Ο Guardian στη συνέχεια άλλαξε τη φωτογραφία, κάνοντας πια λόγο για «Government supporters», δηλαδή για υποστηρικτές της κυβέρνησης.