Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν σήμερα ότι μέτρα του κορονοϊού θα πρέπει να διατηρηθούν έως ότου έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες ενώ μία εξ αυτών χαρακτήρισε το σχέδιο της Αγγλίας να άρει τους περισσότερους περιορισμούς παρά την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα «ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο πείραμα». Από τις 19 Ιουλίου η Αγγλία θα είναι η πρώτη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου όπου αίρεται η νομική υποχρέωση για χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού συνεχίζουν να είναι απαραίτητοι για να αποφευχθεί ένα περαιτέρω lockdown της οικονομίας. «Καλό θα ήταν όλοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας», δήλωσε ο Αλτμάιερ στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για τη χαλάρωση της πειθαρχίας σε ό,τι αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας.

Η Γερμανία ανακοίνωσε 646 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, συγκριτικά με 440 μια εβδομάδα νωρίτερα, με τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες να αυξάνεται στο 6,4 από το 4,9. Η κίνηση της Γαλλίας να καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για όλους τους υγειονομικούς εργαζομένους πυροδότησε συζητήσεις στη Γερμανία για το εάν θα πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Η Αλένα Μπούιξ, επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Ηθικής, δήλωσε ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν είναι απαραίτητοι στη Γερμανία. «Έχουμε πολύ καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού σε σχέση με τη Γαλλία», δήλωσε η ίδια στο δίκτυο ZDF. «Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να το εξετάσουμε αυτό». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν όσο δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως το ήμισυ του πληθυσμού, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Αγγλίας να άρει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς του κορονοϊού «ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο πείραμα».

Με επιφυλακτικότητα η «Ημέρα Ελευθερίας» στην Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται έναντι των περισσότερων άλλων χωρών με την εμβολιαστική του εκστρατεία, έχοντας χορηγήσει δύο δόσεις σε περίπου δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού της. Η Γερμανία έχει εμβολιάσει πλήρως το 43% του συνολικού πληθυσμού της.

Ωστόσο και στη Βρετανία, η 19η Ιουλίου, που αρχικά χαρακτηρίστηκε «ημέρα ελευθερίας», αντιμετωπίζεται τώρα με επιφυλακτικότητα από υπουργούς ύστερα από νέο άλμα στα κρούσματα και φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν έως 100.000 νέες μολύνσεις την ημέρα το καλοκαίρι.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε χθες ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού ήρθησαν πολύ νωρίς στην Ολλανδία, που συνορεύει με τη Γερμανία, και ζήτησε συγγνώμη καθώς τα κρούσματα ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Ο Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργός στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, ζήτησε να γίνει μία ακόμα προσπάθεια για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας από 12 έως 30 ετών. «Μόνο οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν», δήλωσε στο δίκτυο Deutschlandfunk.