Πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στη Google της Alphabet επιβλήθηκε σήμερα από τις αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Γαλλία επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με προσωρινές εντολές που είχαν δώσει στο πλαίσιο μιας διένεξης της εταιρείας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας.

Ο τεχνολογικός γίγαντας οφείλει εντός των επόμενων δύο μηνών να κάνει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώσει πρακτορεία ειδήσεων και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για τη χρήση των ειδήσεών τους. Αν δεν το κάνει αυτό, θα αντιμετωπίσει επιπρόσθετα πρόστιμα έως και 900.000 ευρώ ημερησίως.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί APIG, SEPM και AFP κατηγορούν την Google ότι δεν ξεκίνησε συνομιλίες καλή τη πίστει μαζί τους για να βρεθεί κοινό έδαφος για την αμοιβή διαδικτυακού ειδησεογραφικού περιεχομένου, βάσει πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ που δημιουργεί λεγόμενα «συγγενικά δικαιώματα».

Η υπόθεση αυτή επικεντρώνεται στο αν η Google παραβίασε προσωρινές εντολές που εξέδωσε η γαλλική αντιμονοπωλιακή αρχή, η οποία αξίωσε την πραγματοποίηση συνομιλιών αυτού του είδους εντός τριών μηνών με οποιονδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό το ζητήσει.

Ο APIG, ο οποίος εκπροσωπεί τους περισσότερους μεγάλους εκδοτικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς (Le Figaro, Le Monde κλπ), παραμένει ένας από αυτούς που έχουν προσφύγει, μολονότι υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο, καθώς αυτή τέθηκε σε αναμονή για όσο καιρό εκκρεμούσε η απόφαση της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.