Τριήμερο καύσωνα έρχεται στην Ελλάδα με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει ακόμη και τους 41 βαθμούς, ωστόσο το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και θα έχουμε ισχυρές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι μετεωρολόγοι Τάσος Αρνιακός και Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μίλησαν στο Newsbeast για τον καιρός των επόμενων ημερών.

«Είμαστε ήδη από σήμερα σε τροχιά καύσωνα» λέει στο Newsbeast ο Τάσος Αρνιακός και συμπληρώνει «το επόμενο τριήμερο ο καιρός θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 με 41 βαθμούς κελσίου στις κλειστές- πεδινές, ηπειρωτικές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα. Σήμερα ήδη, στην πεδιάδα της Θεσσαλίας, σε Λαμία, Κωπαΐδα, Αργολίδα και Νότια Πελοπόννησο το θερμόμετρο δείχνει 38 με 39 βαθμούς κελσίου.

Στις παραπάνω περιοχές, αύριο, Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς κελσίου. Την Πέμπτη 15 Ιουλίου σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει ακόμα και στους 42 βαθμούς κελσίου. Τα μελτέμια στο Αιγαίο θα είναι στα 5 με 6 μποφόρ. Θα είναι ένας καύσωνας εξπρές, πολύ μικρής διάρκειας.

Από την άλλη, δεν θα λείψουν κάποιες συννεφιές με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα βουνά της βόρειας χώρας. Ουσιαστική υποχώρηση του υδραργύρου περιμένουμε σιγά σιγά από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και πιο αισθητή το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουλίου όπου ο υδράργυρος θα πέσει 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα. Το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββατοκύριακου θα έχουμε μάλιστα ισχυρές βροχές στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας».

Ο κος Αρνιακός τονίζει πάντως ότι ο αυτός ο καύσωνας εξπρές είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. « Ο Ιούλιος είναι διαχρονικά ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πέρυσι και πρόπερσι δεν είχαμε τόσο πολλή ζέστη αλλά και πάλι, για την ώρα, είμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα».

Καιρός: «Συνηθισμένος για την εποχή αυτός ο καύσωνας» λέει ο Λαγουβάρδος

«Η ζέστη θα είναι ιδιαίτερα έντονη την Πέμπτη 14/7 και την Παρασκευή 15/7. Πιο αισθητή θα είναι σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, νότια Κρήτη και ανατολική Στερεά Ελλάδα όπου ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου» λέει στο Νewsbeast και ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος σημειώνοντας ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από το Σάββατο 17 Ιουλίου και μετά, οπότε και θα επανέλθουμε σε κανονικά, πιο δροσερά επίπεδα.

Όπως σημειώνει ο κος Λαγουβάρδος; «Είναι ένα θερμό κύμα μικρής διάρκειας. Δεν έχει καμία σχέση με τον καύσωνα των 11 ημερών που ‘χτύπησε’ στο τέλος Ιουνίου. Είναι ένα κύμα ζέστης συνηθισμένο για την εποχή».