Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (13/7) γύρω στη μία στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη στο ύψος του Αγίου Παύλου.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη και οι καπνοί είναι ορατοί από πολλά σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 64 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Παράλληλα στη κατάσβεση συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις από τους δήμους αλλά και υδροφόρες.

Συνεχείς ρίψεις νερού στα μέτωπα της φωτιάς πραγματοποιούν τα τρία αεροσκάφη, τύπου καναντέρ και τα δύο ελικόπτερα που «πετούν» πάνω από το δασος του Σέιχ-Σου. Σε αναμονή για να συνδράμει στην κατάσβεση βρίσκεται και το μεγάλο πυροσβεστικό αεροσκάφος «Μπεργέφ 200».

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο

Λίγο μετά τις 14:30 οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του ξενοδοχείου «Φιλίππειο» ύστερα από σύσταση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η εκκένωση έγινε με τη συνδρομή της αστυνομίας. Την είδηση της εκκένωσης επιβεβαίωσαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Δυνάμεις των δήμων με οχήματα και εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης

Δυνάμεις των δήμων με οχήματα και εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Σέιχ Σου.

«Έχουμε κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική προστασία του δήμου είμαστε όλοι στο πόδι» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν την πολιτική προστασία Βασίλης Μωυσίδης. Ο ίδιος επισήμανε ότι επί τόπου έσπευσαν 7 υδροφόρα οχήματα του δήμου Θεσσαλονίκης και ένα από το πυροφυλάκιο ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή πυροσβεστικά αεροπλάνα. «Έχουμε στείλει τα πάντα από πλευράς οχημάτων πυροσβεστικής του δήμου Θεσσαλονίκης και προσπαθούμε το συντομότερο δυνατό να προβούμε στην κατάσβεση. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πώς ξεκίνησε η φωτιά» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Νεάπολης- Συκεών Αντώνης Σαουλίδης ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ήδη έγιναν ρίψεις νερού από 6 αεροπλάνα και άλλα δύο ελικόπτερα ενώ στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον δύο οχήματα της πυροσβεστικής και πεζοπόρα τμήματα. «Νομίζω ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα νομίζω ότι έχει τεθεί η φωτιά υπό έναν έλεγχο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αέρας αλλά σχετική άπνοια κάτι που είναι καλό για την εξέλιξη της κατάστασης» πρόσθεσε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι υδροφόρες του δήμου Νεάπολης- Συκεών και τέσσερα ειδικά οχήματα που έχουν φορτωμένες πάνω τους ειδικές δεξαμενές έχουν μεταβεί στην περιοχή της πυρκαγιάς. «Οι εθελοντικές μας ομάδες ήταν αυτές που εντόπισαν τους καπνούς στην πλαγιά του Αγίου Παύλου, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς τώρα, ήρθε και υδροφόρα από το δήμο Ελευθερίου Κορδελιού ενώ τα αεροπλάνα της πυροσβεστικής και τα ελικόπτερα σηκώθηκαν πολύ γρήγορα» σχολίασε.

Για το πώς ξεκίνησε η φωτιά δήλωσε: «επειδή ξεκίνησε από την ανηφόρα του Αγίου Παύλου υπάρχουν κάποιες υποθέσεις αυτή τη στιγμή ότι μπορεί η φωτιά να ξέσπασε από κάποιο τσιγάρο σε εκείνο το σημείο αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς». Σημείωσε, τέλος ότι «το σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είναι ακριβώς στο όριο μεταξύ των δήμων Νεάπολης – Συκεών και Θεσσαλονίκης, ακριβώς απέναντι από τον ζωολογικό κήπο». Υπογράμμισε, πάντως, ότι «το δάσος είναι όλων των Θεσσαλονικέων» και αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να διατηρήσουμε το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για τη πόλη μας.

Όπως ανακοίνωσε η τροχαία πριν από λίγο, διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην περιφερειακή οδό και συγκεκριμένα από τον κόμβο Μουδανίων προς δυτικά και από τον κόμβο Ευκαρπίας προς ανατολικά, λόγω πρυκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρακαλούνται οι οδηγοί να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές για τις μετακινήσεις τους.

«Η φωτιά δεν απειλεί κατοικίες»

Ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η φωτιά δεν απειλεί κατοικίες. Είναι στο κομμάτι πάνω από τον περιφερειακό, κοντά στη λυόμενη βάση του πυροσβεστικού σώματος, στον κόμβο προς το Ζωολογικό Κήπο και πάνω».

«Η φορά της φωτιάς είναι προς το εσωτερικό του δάσους, στο παρεκκλήσι του Αγίου Βασιλείου. Απευθύνω έκκληση προς τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στον περιφερειακό και να μην πηγαίνουν άνθρωποι για λόγους περιέργειας προς το ξενοδοχείο (σ.σ. Φιλίππειο), ώστε να διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Είναι καλό που δεν φυσούν άνεμοι στην περιοχή. Όλες οι δυνάμεις του δήμου βρίσκονται επί ποδός» πρόσθεσε.

Επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας: Είναι θέμα χρόνου να ελεγχθεί η φωτιά

«Είναι θέμα χρόνου» να ελεγχθεί η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στο Σέιχ Σου, δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

«Έχει πέσει η φλόγα, είμαστε όλοι εδώ, μεγάλες δυνάμεις, 3 καναντέρ και δύο ελικόπτερα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση πάει καλά. Η φωτιά εκδηλώθηκε μέσα σε μια πολύ δύσβατη χαράδρα όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Είμαστε όλοι ακροβολισμένοι γύρω γύρω με υδροφόρες, μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων εθελοντικές ομάδες. Επί τόπου βρίσκονται και οι δασεργάτες από την εταιρεία που έχει βάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τους έχουμε δίπλα μας εδώ πέρα. Λογικά αν τα πράγματα πάνε καλά και από τη στιγμή που δεν έχουμε άνεμο, είναι θέμα χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, παράλληλα, ότι η πολιτική προστασία δεν γνωρίζει ακόμη πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Τα tweets της Πυροσβεστικής

Πηγή φωτογραφιών/ βίντεο: thestival.gr