«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον. Στα επιστύλια υπάρχουν χρωματισμοί και αχνές απεικονίσεις προσώπων. Με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο φανερές» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης για την πορεία των ερευνών στον αρχαίο τάφο.

«Από τις αναλύσεις που έγιναν για το όρυγμα προκύπτει ότι αν γινόταν πριν την κατασκευή του υπόλοιπου θαλάμου θα είχαμε καθιζήσεις στο μνημείο. Πρώτα δημιουργήθηκε ο τάφος και μετά χτίστηκαν οι υπόλοιποι θάλαμοι», επισήμανε ο κ. Τασούλας.

«Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά. Στόχος μας είναι το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι« πρόσθεσε. Όσον αφορά στον σκελετό, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι την έρευνα θα αναλάβουν έλληνες επιστήμονες.

Όπως τόνισε, ολοκληρώνεται η φάση της σωστικής διαδικασίας, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης. Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση το Σάββατο, 29.11.2014 και ώρα 11.00 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την αρχαιολόγο κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της.

«Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε ετών! Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε το ταφικό μνημείο της περιοχής, «απαράμιλλο».

«Στις 12 Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Σήμερα, τρεισήμισι μήνες μετά, είχα την τιμή και τη χαρά να επισκεφτώ το ταφικό αυτό μνημείο, το οποίο έχει συναρπάσει τον ελληνικό λαό και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο παγκόσμιο θαυμασμό. Θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό το μνημείο της Αμφίπολης αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο. Είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Είναι ακόμη πιο περικαλλές» είπε ο υπουργός και συνεχάρη την ομάδα της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

«Είχα τη χαρά να συγχαρώ τους εργάτες, τους ανασκαφείς, τους μηχανικούς, τους συντηρητές και τους αρχιτέκτονες, οι οποίοι αποδίδουν στην Ελλάδα, στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, ένα τόσο απαράμιλλο εύρημα» είπε και πρόσθεσε:

«Η φάση που ξεκίνησε το 2012 έφτασε σ’ ένα σημείο ολοκλήρωσης. Ξεκινά μια επόμενη φάση, στην οποία θα εμπλακούν ακόμη περισσότεροι επιστήμονες και ακόμη μεγαλύτερη διεπιστημονική συνεργασία» είπε.

Για την ανάπτυξη και υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής, ο υπουργός δήλωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον δήμο Αμφίπολης και ευρύτερα αυτό το ισχυρό αναπτυξιακό απόθεμα που πηγάζει από το απαράμιλλο εύρημα σύντομα θα δρομολογηθεί με τις κατάλληλες μελέτες και εν συνεχεία τις κατάλληλες υλοποιήσεις».