Ανακοίνωση-απάντηση στα περί απαγόρευσης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να δοθεί αίθουσα του Ιδρύματος για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών με αίτημα την κατάληψη, δίνει η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ. Ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης καταγγέλλει, μάλιστα, το γεγονός ότι φοιτητές κάλεσαν ιδιώτη κλειδαρά για να ξεκλειδώσει το κλειδωμένο Αμφιθέατρο Τελετών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η πρυτανεία, «ομάδα μη εξουσιοδοτημένων φοιτητών εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και αξίωσε από τον Πρύτανη την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου Τελετών του Ιδρύματος, με σκοπό τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, επέστησε την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο μόνος επίσημος φορέας, αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και νομιμοποιούμενος να ζητήσει παραχώρηση της αίθουσας είναι ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών, κανένας εκπρόσωπος του οποίου δεν εμφανίστηκε για να θέσει τέτοιο αίτημα. Είναι δε γνωστό ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, απόφαση διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης λαμβάνεται είτε από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου είτε εάν αυτό ζητηθεί από το ένα τρίτο του συνόλου των φοιτητών που ψήφισαν για την ανάδειξη του ΔΣ.

Παρά το γεγονός ότι δεν συνέτρεχε καμία από τις δύο προϋποθέσεις, ο Πρύτανης, ακολουθώντας την πάγια αρχή της Πρυτανείας να μην εμπλέκεται στα φοιτητικά συνδικαλιστικά ζητήματα, πρότεινε στην ομάδα των φοιτητών να τους παραχωρηθεί ένα άλλο αμφιθέατρο και στην περίπτωση που η προσέλευση των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλη, τότε να εξεταστεί η παραχώρηση του Αμφιθεάτρου Τελετών, το οποίο σημειωτέον είναι ο χώρος των επίσημων εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου και παραχωρείται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις».

Όπως καταγγέλλεται στην ίδια ανακοίνωση, η ομάδα των φοιτητών όχι μόνον δε δέχθηκε την πρόταση του πρύτανη, αλλά μέλη της από παράπλευρη είσοδο εισήλθαν στο κλειδωμένο Αμφιθέατρο Τελετών και επιπλέον κάλεσαν ιδιώτη κλειδαρά για να το ξεκλειδώσει. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο ιδιώτης απομακρύνθηκε και το Αμφιθέατρο παρέμεινε κλειδωμένο. «Έπειτα και από αυτό το γεγονός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επανέλαβε προς όλους την απαρασάλευτη θέση του για την τήρηση της νομιμότητας μέσα στο Ίδρυμα, με μόνο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου», καταλήγει η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ.