Ημέρα γενικής απεργίας απέναντι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι η σημερινή, με όλα τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας να προγραμματίζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Την 24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ συμμετοχή έχουν εκδηλώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας και τα Σωματεία Εργαζομένων στον Τύπο.

Απεργία 10 Ιουνίου: Πώς (δεν) θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Λουκέτο στο δημόσιο

Λόγω της απεργίας στην οποία συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ, θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Απεργία και στα ΜΜΕ

Παράλληλα την ημέρα της απεργίας θα σιγήσουν και τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση». Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων σημειώνεται ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό». Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών».

Μοναδική εξαίρεση στην ενημέρωση των πολιτών θα είναι η κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων και η καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

ΠΕΝΕΝ: Κανονικά η συμμετοχή στην απεργία

Κοινή απόφαση των 12 ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, είναι ότι η 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ανεξάρτητα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε την Τετάρτη παράνομη την 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατικών σωματείων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η απεργία που ξεκίνησε 00:01 χθες τη νύχτα θα ολοκληρωθεί 00:00 τα μεσάνυχτα απόψε.

Οι συγκεντρώσεις

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα «Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, ανάπτυξη δε γίνεται».

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 πμ στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα».

Πρωτοβάθμια σωματεία, σωματεία βάσης, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ομάδες και συλλογικότητες του Αναρχικού και Αντιεξουσιαστικού χώρου, θα συγκεντρωθούν στις 11 στα Χαυτεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. 

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.