Δεκαέξι χρόνια έζησε στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας του Πειραιά η Γ.Κ.. Από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών, όταν οι γονείς της, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκαν να την αφήσουν εκεί μαζί με τις δύο αδελφές της.

«Οι μέρες στην αρχή περνούσαν δύσκολα. Δεν καταλάβαινα γιατί οι γονείς μου μας έστειλαν εκεί. Έπειτα από τόσα χρόνια συνειδητοποίησα ότι ο μοναδικός λόγος ήταν η θέλησή τους να σπουδάσουμε και οι τρεις και να πάρουμε γερές βάσεις στη ζωή μας», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» η Γ.Κ.

Ένα κορίτσι που πάλεψε και τελικά κατάφερε να σταθεί στα πόδια του (αποφοίτησε από το ΤΕΙ Πάτρας) έχοντας στο πλευρό του, τους ανθρώπους του Χατζηκυριάκειου. Πρόκειται για το παλαιότερο ίδρυμα της χώρας (ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ), το οποίο χρόνο με το χρόνο καλείται να φροντίσει ολοένα και περισσότερα ανήλικα παιδιά, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να τους προσφέρουν καν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Στρουμπούλης, από το 2010 ο αριθμός των αιτήσεων για την εισαγωγή παιδιών έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα φιλοξενούνται 120 κορίτσια, ενώ πριν ξεσπάσει η κρίση ήταν μόλις 70.

«Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και εξαθλιώνονται, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις. Οι γονείς είναι άνεργοι, δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουτί γάλα και σε πολλές περιπτώσεις στο σπίτι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Όπως καταλαβαίνετε, τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον κι έτσι οι δικοί τους αναγκάζονται να τα στείλουν εδώ», εξηγεί η διευθύντρια παιδικής προστασίας του Χατζηκυριακείου, Αναστασία Κατσιλιέρη.

Το Χατζηκυριάκειο φιλοξενεί κορίτσια ηλικίας 6-18 ετών. Εκτός από στέγη, προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και συμβουλευτική στήριξη. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει τα παιδιά στις σπουδές τους. Η πλειονότητα ανήκει στο πρόγραμμα κλειστής περίθαλψης, ενώ παράλληλα λειτουργούν τα προγράμματα ημιαυτόνομης-αυτόνομης διαβίωσης και του Κέντρου Οικογένειας και Παιδιού. Όλα λειτουργούν βάση ενός καταστατικού, στο οποίο προβλέπεται ακόμη και η παροχή γαμήλιου επιδόματος στα κορίτσια που παντρεύονται.