Η περιοχή του Ψυρρή έχει αλλάξει όψη. Εδώ και αρκετά χρόνια δεν βλέπουμε πια την ερημωμένη πλευρά της, καθώς έγινε μια ζωντανή περιοχή με δεκάδες μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις εστίασης που την ανέδειξαν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κέντρου της Αθήνας για διασκέδαση.

Τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις καθημερινές τα μικρά στενά της περιοχής γύρω από την πλατεία Ψυρρή γεμίζουν με δεκάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν τόσο την νοσταλγική ατμόσφαιρα του μέρους, όσο και την γνήσια απλή και φτηνή διασκέδαση.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του Ψυρρή. Αυτή που λίγο πιο πέρα από το λαμπερό κέντρο- δεν έχουν φτάσει ακόμα οι μουσικές, τα μεζεδοπωλεία και η διασκέδαση. Μια περιοχή πιο ήσυχη και λιγότερο φωτισμένη, αλλά με αρκετές εκπλήξεις.

Είναι τα σημεία που οι μάγοι ζωγράφοι των τοίχων εκφράζονται μέσα από τις δημιουργίες τους. Δημιουργίες που άλλες φορές δείχνουν τους δικούς τους προβληματισμούς, ενώ άλλες φορές μεταφέρουν τον παλμό της κοινωνίας σε μια δεδομένη στιγμή. Όπως στην περίπτωση της τοιχογραφίας για τον Λουκάνικο που δημιουργήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ολόκληροι δρόμοι, γύρω από την πλατεία Ψυρρή, έχουν στολιστεί με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των δημιουργών τους, οι οποίες για άλλους ομορφαίνουν το γκρίζο εγκαταλελειμμένο σκηνικό των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, ενώ για άλλους απλά διαταράσσουν την «σωστή» εικόνα της πόλης.

Με όποιους κι αν ταχθεί κανείς, η αλήθεια είναι ότι περνώντας από μπροστά τους δεν μπορείς παρά να σταθείς και να τις παρατηρήσεις. Δείτε τις λοιπόν…

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος