Οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά την Παρασκευή στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, εκτός από το άνοιγμα των γυμναστηρίων, έδωσε ειδήσεις για την τηλεργασία αλλά και για το ποια μέτρα θα ισχύουν αν υπάρξει έξαρση του κορονοϊού σε κάποια περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τη νέα e-υπηρεσία για τον κορονοϊό στο covid-19.gov.gr, όπου από τη Δευτέρα 31 Μαΐου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα παρουσιάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες, δηλαδή, τον δείκτη θετικότητας του, τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες, την ανοδική ή καθοδική τάση των κρουσμάτων, όπως επίσης και την πορεία των εμβολιασμών.

Τοπικά lockdown: Ποια θα είναι τα μέτρα

Από τη νέα αυτή πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποιες περιοχές μπαίνουν στις «κόκκινες».

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε τα μέτρα τα οποία θα ισχύουν σε όποια περιοχή παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού με αυξημένο ιολογικό φορτίο και θα μπαίνει στο «κόκκινο» θα είναι τα εξής:

  • απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως 6 το πρωί
  • σχετικά με την εστίαση, θα λειτουργούν αποκλειστικά οι ανοιχτοί τους χώροι και μόνο για καθήμενους και με
  • αυστηρούς όρους και χωρίς μουσική
  • αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων
  • αναστολή των οικοδομικών υπηρεσιών
  • αναστολή της τέλεσης των λειτουργιών εκτός από τις κηδείες

Χαρδαλιάς: Μείωση της τηλεργασίας στο 25%

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων στην ενημέρωση, πως η επιτροπή των Ειδικών έχει εισηγηθεί για μείωση στην τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σιγά σιγά στην εργασία τους, καθώς -ενδεχομένως από τον Ιούνιο- η τηλεργασία θα αφορά το 25% των εργαζομένων και όχι το 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η οργή Χαρδαλιά για την μουσική στην εστίαση

Την οργή του Νίκου Χαρδαλιά προκάλεσε το «αντάρτικο» με την μουσική στην εστίαση, για την οποία του έγινε σχετική ερώτηση.

«Συγγνώμη, όταν λέτε αντάρτικο τι εννοείται;» ρώτησε ο κ. Χαρδαλιάς και αφού ενημερώθηκε πως υπάρχει μερίδα καταστηματαρχών που έχει δηλώσει ότι θα βάλει μουσική στα καταστήματά του, απάντησε εμφανώς εξοργισμένος.

«Ο κάθε ένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Ακούω συνέχει αυτήν την συζήτηση που γίνεται και μάλιστα τη θεωρώ πολύ επιπόλαιη. Η μουσική δεν κολλάει. Προφανώς και δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω, θα έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρέασω και τους διπλανούς μου.

Αν δεν ακούω καλά, να φωνάζω δυνατότερα άρα να εκφέρω περισσότερα σταγονίδια. Η μουσική είναι συνυφασμένη με το χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση αποστάσεων.

Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί κάποιες καταστάσεις που είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων.

Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλων. Βήμα – βήμα θα γίνουν όλα. Ενώ έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα δεν μπορούμε να μιλάμε για αντάρτικα. Δεν αντιλαμβάνομαι τα ειρωνικά σχόλια. Η μουσική δεν κολλάει αλλά βοηθάει στη διασπορά του ιού» σημείωσε μεταξύ άλλων σε έντονο ύφος.

Δείτε το βίντεο