Η μεγάλη φωτιά στο Σχίνο καίει ανεξέλεγκτα με την πυροσβεστική να δίνει μεγάλη μάχη, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν «πνίξει» την Αθήνα, με τις εικόνες από την ακρόπολη να είναι χαρακτηριστικές.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και αγώνα δρόμου στα Γεράνεια, για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση ενός πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε οικήματα.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, με τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί.

Λόγω της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν με τους κατοίκους των περιοχών να έχουν λάβει μήνυμα από το 112.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους οικισμούς: Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα, Κάτω Πευκενέα και Αιγειρούσες – Ντουράκο.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Ο καπνός έφτασε έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία

Πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφτασε ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες.

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή του Αλεποχωρίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από την τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

α) διασταύρωση Αλεποχωρίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο

β) στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι.

γ) στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα,

  • στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, ρεύμα προς Αλεποχώρι, περιοχή Πευκενέας
  • στην οδό Χανίων, από το ύψος Αγίου Ιεροθέου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση
  • στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι.

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς μέχρι και την Παρασκευή

Για επαλήθευση των χειρότερων φόβων του που ήταν οι πυρκαγιές, κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς θα παραμείνει πολύ μεγάλος μέχρι και αύριο Παρασκευή 21 Μαΐου. Τονίζει μάλιστα ότι εκτός από την κακοκαιρία, που αναμένεται να πλήξει τη βορειοανατολική Ελλάδαστην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ανομβρία.

Αναλυτικά η δημοσίευση

«Προσοχή! Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς παραμένει πολύ μεγάλος έως και την Παρασκευή 21/5!!
Φίλες και φίλοι!

Δυστυχώς οι φόβοι μου για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών – όπως τόνισα και εξήγησα τους λόγους μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ 3 τις τελευταίες ημέρες- επαληθεύτηκαν με το χειρότερο τρόπο!

Θέλει όμως ακόμα μεγαλύτερη προσοχή κατά την ταπεινή μου άποψη και το επόμενο 48ωρο, καθώς την Παρασκευή εκτός από την βορειοανατολικη΄Ελλάδα όπου ο καιρός θα είναι άστατος στην υπόλοιπη χώρα η ανομβρία θα διατηρηθεί σε συνδυασμό μάλιστα με πολύ ισχυρούς, και ιδιαίτερα ξηρούς βορειοδυτικούς ανέμους στις περισσότερες περιοχές!

Λεπτομέρειες θα υπάρξουν μέσα απο τη σελίδα μου στο facebook αλλά και στα δελτία καιρού της ΕΡΤ3!
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου»

Προσοχή! Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς παραμένει πολύ μεγάλος έως και την Παρασκευή 21/5!!Φίλες και φίλοι!Δυστυχώς…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Wednesday, May 19, 2021