Ένα κομμάτι της ιστορίας της λίμνης και γενικότερα της Καστοριάς αναδύθηκε με την ανέλκυση του πάλαι ποτέ γνωστού καραβιού «Το μοτόρι του Νανά».

Την Πέμπτη 13 Μαΐου, με πρωτοβουλία του δήμου Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε η ανέλκυσή του από τον βυθό της λίμνης, παρουσία μελών της οικογένειας Νανά.

Κατασκευασμένο το 1931 στο Μαύροβο και ιδιοκτησίας Πέτρου Νανά, βυθίστηκε κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς, κάπου στη δεκαετία του 1960.

Το μοτόρι αυτό, που εξυπηρέτησε, μαζί με τόσα άλλα, τις οικονομικές και ταξιδιωτικές διαδρομές των Καστοριανών, όταν ακόμη οι συγκοινωνίες γίνονταν μέσω της λίμνης στη διαδρομή Καστοριά – Μαύροβο και πίσω, που τραγουδήθηκε μάλιστα και από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, το καράβι αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα δύο, τα οποία βρίσκονται πλέον στο Μαυροχώρι, πρόκειται να αξιοποιηθούν στη μουσειακή ή στη μνημειακή τους υπόσταση, προκειμένου οι επερχόμενες γενιές να «συνομιλούν» με την τοπική τους παράδοση και ιστορία.

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμος Καστοριάς:

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.