Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας και του Οργανισμού Βρεφικής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών και Εφήβων: Από την Πρόληψη ως την Αντιμετώπιση. Ο Ρόλος του Παιδιάτρου». 

Αναφέρθηκε στην αποστολή της να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μέσα από τα εργαλεία που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως το σποτάκι «Η Κίκο και το Χέρι» που διδάσκει τον «Κανόνα του Εσώρουχου» και το παραμυθάκι της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», το οποίο κινείται στο ίδιο πλαίσιο παρουσιάζοντας τον δράστη, ως ένα οικείο πρόσωπο από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού.

Επίσης, η Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στο παιδί ότι κανένας δεν μπορεί να το αγγίξει ή να το χαϊδέψει σε εκείνα τα σημεία του σώματός του, τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από το εσώρουχο, ωστόσο πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι μέχρι κάποια ηλικία ενδεχομένως κάποιος που έχει αναλάβει τη φροντίδα του, χρειαστεί να το αγγίξει σε εκείνη την περιοχή, όπως ο γονέας, η υπεύθυνη στον βρεφονηπιακό σταθμό ή ακόμη και ο παιδίατρος με τη παρουσία του γονέα του.

Επίσης, μίλησε για το δίκτυο ασφάλειας εκτός του σπιτιού, το οποίο απαρτίζεται από πρόσωπα εμπιστοσύνης του παιδιού που βρίσκονται εκτός του σπιτιού του, όπως η δασκάλα, ο παιδίατρος ή ένας αστυνομικός, στα οποία το παιδί θα μπορεί να απευθύνεται, στην περίπτωση που βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση. 

Συμμετείχα στην διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης υπό την…

Posted by Elena Rapti on Wednesday, May 5, 2021