Επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ζητούν οι δικαστές κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση για μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών τους, εντός του 2014, μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς τους. Και αυτό γιατί, όπως λένε, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να αποστεί από τα συμφωνηθέντα» εδώ και τρεις μήνες περιμένουν να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των χρημάτων χωρίς αποτέλεσμα.

Σε επιστολή, που φέρει την υπογραφή των προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων, και έχει ως παραλήπτες τον Αντώνη Σαμαρά , το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, καταγράφεται όλο το παρασκήνιο των συναντήσεων που έγιναν προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο που θα επιστραφούν τα χρήματα με την σύμφωνη γνώμη, όπως λένε, και του πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μετά την έκδοση της επίμαχης απόφασης: «έλαβε χώρα συνάντηση, του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Δικαστικών Ενώσεων κατά την οποία ο πρώτος δεσμεύτηκε κατά τρόπο ρητό και ανεπιφύλακτο ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει, ως οφείλει, την απόφαση αυτή, θεσπίζοντας διατάξεις με τις οποίες αφενός οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών θα επανέλθουν εφεξής στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και αφετέρου θα ρυθμίζεται ο τρόπος εξόφλησης των απαιτήσεών τους, των σχετικών με τις αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους». Οι δικαστές περιγράφουν τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

«το περιεχόμενο της οποίας αποτυπώθηκε στα πρακτικά συνάντησης της 9.4.2014 – «non paper» – , τα οποία απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (e-mail) των Δικαστικών Ενώσεων και σας επισυνάπτουμε. Η συμφωνία αυτή περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αφενός την επαναφορά των δικαστικών αποδοχών στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί πριν από τις διατάξεις του ν. 4093/2012 αφετέρου την καταβολή έως τα τέλη Ιουνίου 2014 των αναδρομικών διαφορών των αποδοχών, που παρανόμως παρακρατήθηκαν και αντιστοιχούσαν στα διαστήματα από 1.8.2012 έως 31.12.2012 και από 1.1.2014 έως 30.6.2014», υπογραμμίζουν και συνεχίζουν

«Προς άρση δε κάθε αμφισβητήσεως για τήρηση των συμφωνηθέντων, την ημέρα υποβολής της σχετικής τροπολογίας για τη ψήφιση της διάταξης αυτής από τη Βουλή παραδόθηκε σε εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων από την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που συντάχθηκε από την Διεύθυνση αυτή, το οποίο προέβλεπε εξόφληση των αναδρομικών διαφορών αποδοχών σε δύο ισόποσες δόσεις, αμφότερες καταβλητέες εντός του 2014, με τη διαβεβαίωση ότι θα υπογραφεί ταυτόχρονα με τη δημοσίευση του νόμου. Ωστόσο, αν και έκτοτε έχουν παρέλθει σχεδόν τρεις μήνες από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της ως άνω εξουσιοδοτικής διάταξης, καθ’ όλη τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση εξακολουθούσε να διαβεβαιώνει τις Δικαστικές Ενώσεις ότι δεν προτίθεται να αποστεί από τα συμφωνηθέντα, η εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Ενόψει των ανωτέρω, οι Δικαστικές Ενώσεις θεωρούν ότι έχει εξαντληθεί κάθε εύλογο διάστημα αναμονής για την τήρηση των συμφωνηθέντων και ΖΗΤΟΥΝ την άμεση έκδοση ( εντός του Σεπτεμβρίου 2014 ) της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης και την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών διαφορών εντός του 2014 σύμφωνα με το ως άνω σχέδιο» και καταλήγουν:

«ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ την πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων».

Υπενθυμίζεται, ότι η επιστροφή των μισθών των δικαστών στα επίπεδα του Ιουνίου 2Ο12 θα έχει ετήσιο κόστος περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ ενώ η καταβολή των αναδρομικών για 11 μήνες – εφάπαξ δαπάνη- εκτιμάται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.