Την αισιοδοξία του αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

«Πάνε καλύτερα τα πράγματα, η καμπύλη αρχίζει να υποχωρεί. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια ύφεση οπότε ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλά, με δεδομένο και το ότι αυξάνονται συνεχώς και οι εμβολιασμοί, και οι νεότερες ηλικίες συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στον εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά στο Mega.

«Κλείνουν γρήγορα τα ραντεβού, οπότε φαίνεται ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Καταλαβαίνουν όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση. Υπήρξε μια αβεβαιότητα με όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά νομίζω πως τώρα τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί», δήλωσε αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca και σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για «ξεστοκάρισμα» που έφερε πληθώρα αντιδράσεων, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «Το ξεστοκάρισμα, φαντάζομαι το είπε με καλή έννοια ο κ. Τσίπρας, με την έννοια ότι πρέπει να τελειώσουμε με τα υπάρχοντα εμβόλια. Βέβαια η έκφραση δεν ήταν σωστή, αλλά νομίζω το διευκρίνισε. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχει δοθεί άδεια για το συγκεκριμένο εμβόλιο, της AstraZeneca, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ξέρουμε και την παθογένεια που μπορεί να δημιουργήσει, και έχουμε και τη θεραπευτική μέθοδο».

Τι πρέπει να προσέχουν οι εγκυμονούσες και όσες θέλουν να μείνουν έγκυες

«Αν κάποια θέλει να μείνει έγκυος τους προσεχείς δύο μήνες, μπορεί να αναζητήσει κάποιο άλλο εμβόλιο από της AstraZeneca. Είναι θέμα δεδομένων όμως αυτή η οδηγία, και όχι κάποιας παρενέργειας. Δεν έχουμε δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca για την εγκυμοσύνη, για αυτό κάνουμε και αυτή την πρόταση. Οι οδηγίες είναι ότι αν κάνει κάποια το εμβόλιο και μείνει έγκυος, δεν υπάρχει κανένα θέμα», επισήμανε ο κ. Γώγος αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε γυναίκες που εγκυμονούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό τους.

Πώς προχωράει το άνοιγμα της κοινωνίας

«Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με τα δεδομένα που έχουμε, την τάση της καμπύλης, τον καιρό, τον αυξημένο εμβολιασμό και τα self tests, φαίνεται πως θα είμαστε καλύτερα. Επομένως η άρση των μέτρων θα μπορεί να προχωρήσει», σημείωσε ο κ. Γώγος.

«Είναι αισιόδοξη φάση αυτή τη στιγμή, και ελπίζω να παραμείνει, και να περάσουμε τις γιορτές ήρεμα, χωρίς πολλές συγκεντρώσεις, για να μην έχουμε κάποια νέα έξαρση», πρόσθεσε κλείνοντας ο καθηγητής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.