Τέλη Οκτωβρίου η απάντηση στο ποιος ή ποιοι είναι οι ένοικοι του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, θα έχει δοθεί! Αυτό υποστήριξη σήμερα η η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

Όσο για τα περί Χριστουγέννων που είδαν τον φως της δημοσιότητας και αποδίδονταν στην κυρία Περιστέρη, και μάλιστα ως δηλώσεις της στην εφημερίδα Νέος Κόσμος της Αυστραλίας, η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Μια κουβέντα είπα εκεί», ενώ συμπληρώνει πως δεν ήξερε καν ότι μιλούσε σε δημοσιογράφο ενώ σε ό, τι αφορά το σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ανέφερε: «Τη δουλειά μας κάνουμε, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας».

Για τα σχόλια της συναδέλφου της Όλγας Παλαγγιά σχετικά με την ανασκαφή, η κυρία Περιστέρη δήλωσε ότι δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω και πως ό, τι ήταν να δηλώσει, το δήλωσε και παράλληλα εκ μέρους της ομάδας εργασίας, η αρχαιολόγος παρακάλεσε «να μένει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο μακράν πάσης παραφιλολογίας».
Σε ότι αφορά την εξέλιξη της ανασκαφής η κ. Περιστέρη τόνισε πως: «προσπαθούμε να ελαφρύνουμε όλο τον λόφο στην κορυφή από το βάρος των χωμάτων που έχει και από τις παλιές ανασκαφές. Δεν έχουμε μπει στον τρίτο θάλαμο. Κάνουμε ισόρροπες αποχωματώσεις από τους υπόλοιπους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μπροστά από τις Καρυάτιδες». Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί προχωρούν στην επέκταση και αν αυτό γίνεται για την εύρεση δεύτερης εισόδου απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι απλώς γίνεται για να ελαφρύνει ο τάφος από το βάρος των χωμάτων.

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχαν ξεκινήσει πιο εκτεταμένες αποχωματώσεις στην εξωτερική επιφάνεια του λόφου στο ύψος του τρίτου θαλάμου για την αποφόρτισή του, όμως αυτές επεκτάθηκαν.

Από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο μουσείο της Αμφίπολης η κ.Άννα Παναγιωταρέα τόνισε πως: «Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα».

Τέλος, αναφερόμενη στα οικονομικά στοιχεία της ανασκαφής η κ. Παναγιωταρέα είπε:

«Μέχρι σήμερα τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί είναι τα εξής:

Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από την Νομαρχία Σερρών, το 2010

Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια, το2011

Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το 2012

Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2013

Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2014 ενώ το τρέχον έτος δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί».