Απαλλακτική ήταν η κρίση του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τον εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή», Κώστα Σαραντόπουλο και δύο ακόμη μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας «Εκδόσεις Απογευματινής ΑΕ» οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για μη καταβολή δεδουλευμένων σε 50 δημοσιογράφους την περίοδο Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2011.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας απάλλαξε τους κατηγορουμένους με το σκεπτικό πως τα δεδουλευμένα αφορούσαν χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εφημερίδα «Απογευματινή» δεν κυκλοφορούσε πλέον και συνεπώς αφού οι δημοσιογράφοι «δεν παρήγαγαν έργο» ο εργοδότης δεν έχει την υποχρέωση να τους καταβάλλει τους μισθούς τους.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων την ώρα που νομικοί σχολίαζαν πως μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες περιπτώσεις «λουκέτων» – όχι μόνο στο χώρο του Τύπου- μη αναγνωρίζοντας ποινικές ευθύνες στους εργοδότες έστω και αν δικαστικά έχει αποδειχθεί ότι σκοπίμως έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Η εφημερίδα «Απογευματινή» σταμάτησε να κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2010. Από τότε και μέχρι σήμερα οι 130 εργαζόμενοι στην εφημερίδα δίνουν δικαστικό αγώνα για να τους επιδικαστούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις τους.

Ήδη με δύο αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας οι οποίες αφορούν μάλιστα ξεχωριστά χρονικά διαστήματα έχει απορριφθεί η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας (την τρίτη αίτηση την απέσυρε ο ίδιος) με το σκεπτικό πως «δεν συντρέχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις κηρύξεως της αιτούσας σε πτώχευση, επιπρόσθετα δε αποδεικνύεται ότι η ένδικη αίτηση ασκήθηκε καταχρηστικά προς το σκοπό δόλιας αποφυγής των δεδουλευμένων πρέπει η αίτηση να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμη. Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προέκυψε ότι η άρνηση της αιτούσας να καταβάλει στους εργαζόμενους από το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου 2010 οφείλεται σε δόλια αποφυγή εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων, προκειμένου να τους οδηγήσει σε αποχώρησή τους από την εργασία τους με ταυτόχρονη παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματά τους…».

Μάλιστα στο σκεπτικό επισημαίνεται πως η αίτηση πτώχευσης υποβλήθηκε καταχρηστικά « με αποκλειστικό σκοπό να αποφύγει (σσ η εταιρία «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ») με αθέμιτο και δόλιο τρόπο την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο προς τους εργαζόμενους».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.