Για αργή αλλά ουσιαστική πτωτική τάση στα κρούσματα κορονοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας πως τα self tests θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρση των περιορισμών, ακόμα και αυτών που αφορούν στο Πάσχα.

«Έχουμε δει την κορύφωση περίπου δέκα μέρες πριν και υπάρχει μια αργή αλλά ουσιαστική πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα. Θα καθυστερήσουμε να δούμε την αποτύπωση αυτή στους διασωληνωμένους» σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega.

Αναφορικά με τα self-tests ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «μας δίνουν τη δυνατότητα να διαγνώσουμε έγκαιρα ειδικά τους ασυμπτωματικούς και να περιορίσουμε τη διασπορά».

«Η εφαρμογή των self tests θα ρίξει το φορτίο περαιτέρω»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τεστ θα βοηθήσουν την περαιτέρω απελευθέρωση δραστηριοτήτων αλλά και μετακινήσεων. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε και τα υπόλοιπα μέτρα γιατί κανένα μέτρο δεν αποτελεί πανάκεια», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

«Η εφαρμογή των self tests τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα ρίξει το φορτίο περαιτέρω στην κοινότητα και αυτό θα βοηθήσει μια ενδεχόμενη άρση περιορισμένων, ενδεχομένως και αυτών που αφορούν στο Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε το τεστ πριν φύγουμε για τον προορισμό μας, αλλά και όσο είμαστε εκεί.

«Αυτό θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά μαζί με την τήρηση των άλλων μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή του συνωστισμού», σημείωσε.