Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στον τομέα ευθύνης του προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την κατάλληλη προετοιμασία των σχολείων και την επιστροφή μαθητών και καθηγητών.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι σε πλήρη ετοιμότητα, έχοντας φροντίσει για την ενδελεχή καθαριότητα των σχολικών αιθουσών, ενώ παράλληλα έχει προμηθεύσει τα σχολεία με αντισηπτικά, απολυμαντικά και με όλα τα απαραίτητα υλικά καθαριότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου.Παράλληλα σημειώνει ότι έχει επίσης ληφθεί μέριμνα, ώστε όλοι οι απασχολούμενοι στην καθαριότητα και στη φύλαξη των λυκείων να έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης Covid-19, το οποίο και οφείλουν να επιδείξουν στους διευθυντές των λυκείων. Σύμφωνα με την κυρία Κοσμοπούλου, όσοι δεν δικαιούνται βάσει ΑΜΚΑ να παραλάβουν τεστ αυτοδιάγνωσης θα υποβληθούν υποχρεωτικά σε rapid test με μέριμνα που έχει λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

«Ευχόμαστε καλό ξεκίνημα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μετά την πολύμηνη απουσία από τα σχολικά θρανία με ευλαβική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Ευχόμαστε τα παιδιά να μπορέσουν να γευτούν και πάλι τη χαρά της διά ζώσης εκπαίδευσης με ασφάλεια. Όσο για μας, είμαστε σε πλήρη επαγρύπνηση», τονίζει η αντιδήμαρχος Παιδείας.

Κοζάνη

Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η τροφοδοσία με self test μαθητών των Λυκείων, των εκπαιδευτικών αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στις σχολικές μονάδες Λυκείων της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Μαρδίρη, εκκρεμότητες υπάρχουν μόνο σε δύο περιπτώσεις, στο Εσπερινό Λύκειο Γρεβενών και το αντίστοιχο της Φλώρινας όπου οι μαθητές τους θα παραλάβουν το πρωί της Δευτέρας 12 Απριλίου, αυτοπροσώπως τα self test από τις σχολικές τους Μονάδες.

Ο κ. Μαρδίρης διευκρίνισε ότι για τις περιπτώσεις των μαθητών όπου δεν διαθέτουν εκτυπωτή για να τυπώσουν την καρτέλα του αποτελέσματος μπορούν οι γονείς να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση όπου θα βεβαιώνεται το αποτέλεσμα του τεστ.

Σημείωσε επίσης ότι έχει ανοίξει και η διαδικασία για τους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες, όπως καθαρίστριες και προσωπικό των κιλικίων όπου με το ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να προμηθεύονται το τεστ και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πάτρα

Η απαραίτητη προετοιμασία για την επαναλειτουργία των Λυκείων τη Δευτέρα έχει ολοκληρωθεί, δηλώνουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Ζέρβας και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Ζέρβας, «όπου υπήρχαν προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα σχολεία όπου λειτουργούν Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις, φροντίσαμε να δώσουμε λύση» και εξηγεί: «Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου το μισό σχολείο λειτουργεί με τηλεκπαίδευση και το άλλο μισό δια ζώσης, εμείς προχωρήσαμε στην αλλαγή των προγραμμάτων, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να πάνε στις λυκειακές τάξεις και οι άλλοι να συνεχίσουν την διδασκαλία στα Γυμνάσια, μέσω της τηλεκπαίδευσης».

Όσον αφορά στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, ο Ανδρέας Ζέρβας τονίζει ότι θα υπάρχουν στα σχολεία μάσκες, αντισηπτικά και καθαριότητα, ενώ, όπως προσθέτει, «έχουμε ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες τους εμβολιασμούς των συναδέλφων κατά της COVID – 19 με τα αδιάθετα εμβόλια από τα εμβολιαστικά κέντρα».

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, αναφέρει πως «όταν υπάρχουν ακυρώσεις, εμείς στέλνουμε στα εμβολιαστικά κέντρα εκπαιδευτικούς με ηλικιακή σειρά, δηλαδή από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους».

Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί, «υπάρχει μία επιτροπή στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εμβολιάζονται εκπαιδευτικοί σε καθημερινή βάση».

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Ζέρβας, «υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των εκπαιδευτικών για εμβολιασμό, αφού σε καθημερινή βάση εμβολιάζονται περίπου 20 συνάδελφοι».

Όσον αφορά στα self tests, ο Ανδρέας Ζέρβας επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να μπει κανείς στα σχολεία, ούτε εκπαιδευτικός, ούτε μαθητής, εάν πρώτα δεν έχει κάνει το τεστ και δεν έχει μαζί του το αποδεικτικό από την πλατφόρμα ή την υπεύθυνη δήλωση, αν δεν έχει εκτυπωτή».

Σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Τάκης Πετρόπουλος, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο δήμος Πατρέων είναι πανέτοιμος και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα των σχολείων που πρόκειται να ανοίξουν και πάλι από την Δευτέρα».

Όπως προσθέτει ο αντιδήμαρχος, «ακόμη και αν παρουσιαστούν πρόσθετες ανάγκες, δηλαδή απουσίες εργαζομένων στην καθαριότητα, λόγω αδειών ασθενείας ή ειδικών αδειών, αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν άμεσα με μετακινήσεις εργαζομένων από τα γυμνάσια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στην διάθεση των self tests στους καθαριστές και τις καθαρίστριες των σχολείων, αλλά και στους εργαζόμενους στα κυλικεία, ο Τάκης Πετρόπουλος σημειώνει ότι «πρέπει να διατεθούν και στο προσωπικό φύλαξης των σχολείων, όπου στον δήμο της Πάτρας φθάνουν τους 21».

Ηράκλειο

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που προβλέπονται, για το άνοιγμα των λυκείων, τη Δευτέρα και στην Κρήτη. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας έχουν αποτυπωθεί και τηρούνται πιστά, όσα προβλέπονται για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε συνεργασία με του Δήμους, τα λύκεια θα είναι έτοιμα για την επανεκκίνησή τους, με τη δια ζώσης παρουσία μαθητών και καθηγητών.

«Έχει προβλεφθεί σε συνεργασία με τους δήμους, να βρίσκεται ο κατάλληλος εξοπλισμός σε αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειάζεται μέσα στα σχολεία, ενώ ακόμη και το καίριο ζήτημα των καθαριστριών, όπως όλα δείχνουν έχει διασφαλιστεί. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και γι’ αυτό δουλεύουμε, ελπίζοντας ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Καρτσωνάκης, ο οποίος τόνισε ότι το νέο «εργαλείο» των self tests, επίσης θα παίξει το δικό του ρόλο σε αυτή την προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της διασποράς της covid19.

Όπως είπε το μοναδικό πρόβλημα που προέκυψε, ήταν με τα εσπερινά λύκεια, των οποίων οι μαθητές είναι ενήλικες και συχνά άνω των 30 ή και 40 ετών, οπότε τα ΑΜΚΑ τους δεν έχουν ανοίξει μέχρι αυτή την ώρα για προμήθεια των self tests.

«Στα εσπερινά λύκεια και τουλάχιστον για τη Δευτέρα, έχει προβλεφθεί να φτάσει στα χέρια των διευθυντών, ο απαραίτητος αριθμός self tests προκειμένου να διανεμηθούν στους μαθητές, πριν το βράδυ της Δευτέρας που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Οι μαθητές θα κάνουν τα τεστ και θα μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα, με το ίδιο αποδεικτικό όπως οι μαθητές των ημερήσιων γενικών λυκείων ή των ΕΠΑΛ. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες τα ονόματα των μαθητών των εσπερινών λυκείων θα μεταβιβαστούν από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, στο υπουργείο Παιδείας και από εκεί στο υπουργείο Υγείας και θα προστεθούν στις λίστες με τους μαθητές για τους οποίους άνοιξε η πλατφόρμα για να έχουν τη δυνατότητα να μέσω του ΑΜΚΑ τους να λάβουν και να κάνουν το self test και να παρακολουθούν κανονικά το μάθημά τους» διευκρίνισε ο κ. Καρτσωνάκης.

Λάρισα

Για το άνοιγμα και την υποδοχή των μαθητών, έχουν προετοιμαστεί τα Λύκεια της Λάρισας, σύμφωνα με τους κανόνες και τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργος Δονδοτσάκης, η προετοιμασία έχει γίνει τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δονδοντσάκης τόνισε ότι υλοποιούνται όλες προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση της μάσκας και των αποστάσεων, συμπληρώνοντας πως «το νέο στοιχείο που διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι η εφαρμογή των self-tests».

«Η διαδικασία των self-tests βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η προστασία από την μετάδοση του κορoνοϊου στην εκπαιδευτική κοινότητα» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχει σχεδιασμός, σε συνεργασία με τους δήμους της Π.Ε Λάρισας, που περιλαμβάνει την απολύμανση και την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, ώστε να λειτουργήσουν από αύριο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Θανάσης Κουτσούκης σημειωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στη Π.Ε Λάρισας «το σύστημα λειτούργησε καλά, αναφορικά με τα self-tests» τονίζοντας παράλληλα πως οι ποσότητες είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Βόλος

Η ώρα για το άνοιγμα των Λυκείων έφτασε. Στον Βόλο, αλλά και στην υπόλοιπη Μαγνησία και τις Σποράδες, όλα είναι έτοιμα τόσο από πλευράς εκπαίδευσης, δήμων αλλά και φαρμακείων.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόλο, Χαράλαμπος Σταχτέας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε προετοιμαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου και κάθε πρόβλημα, που ίσως παρουσιασθεί, θα το αντιμετωπίσουμε τη Δευτέρα το πρωί που θα είναι και η πρώτη ημέρα ανοίγματος των Λυκείων. Τα φαρμακεία τόσο στον Βόλο, όσο και στην Περιφέρεια είναι ήδη εφοδιασμένα με self- tests για την δωρεάν παραχώρησή τους».

Παράλληλα και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου, Κωνσταντίνος Ματσιώλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνάδελφοί του έχουν εφοδιάσει τα φαρμακεία τους με τα self tests, αλλά η δυσκολία τους είναι ότι αυτά βρίσκονται σε πενταπλή συσκευασία και αναγκάζονται να χάνουν πολύτιμο χρόνο, ενώ θα πρέπει και οι ίδιοι να δίνουν οδηγίες ή σε πολλές περιπτώσεις να ζητείται η βοήθειά τους για το πρώτο τεστ που θα κάνει ο ενδιαφερόμενος.

Στις Σποράδες αναμένεται να λειτουργήσουν τα Λύκεια και στα τρία νησιά, αφού από ο δήμος Σκιάθου βγήκε από το “βαθύ κόκκινο” που ίσχυε το τελευταίο δεκαπενθήμερο.