Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί σήμερα στις 18:00 η ομοσπονδία της Γυμναστικής μετά τις συνταρακτικές καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής που μιλούν για σωματική, ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο «Το κολαστήριο της ενόργανης», καθώς σε ανοικτή επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου – όπως λένε- να προστατευτούν τα παιδιά αλλά και οι αξίες που εκπροσωπεί ο αθλητισμός.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι καταγγελίες τοποθετούνται χρονικά στο 1985 και καλύπτουν διαφορετικές χρονικές περιόδους (έως το 2008), δεδομένου ότι οι αθλητές αγωνίζονταν σε διαφορετικούς χρόνους. Ωστόσο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό «κοινό μυστικό» τις προπονητικές μεθόδους που «έφτασαν στο όριο του βασανισμού, με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Το newsbeast.gr μίλησε με τον νέο Προέδρο της Ομοσπονδίας, Θάνο Σταθόπουλο ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να συμβάλλει στη διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται. Τόνισε δε ότι «θα ζητήσει από τους καταγγέλλοντες συνάντηση ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά, όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, καθώς οι αναγραφόμενες καταγγελίες είναι αόριστες και δεν συγκεκριμενοποιούνται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει πρόταση από την Ομοσπονδία, προκειμένου να συσταθεί ειδική επιτροπή για το θέμα – η οποία να απαρτίζεται ει δυνατόν από γυναίκες- για να εξετάσει ενδελεχώς όλες τις καταγγελίες και να καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα.

«Μας χτυπούσαν με σφαλιάρες και κλοτσιές»

Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο για «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά, υπογραμμίζοντας ότι οι προπονητές δρούσαν με απόλυτη εξουσία στους νεαρούς αθλητές, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Υποσιτισμός και αφαγία

Άλλες «προπονητικές μέθοδοι» ήταν η ρίψη αντικειμένων στα παιδιά, ακόμη και στη διάρκεια εκτέλεσης άσκησης με κίνδυνο τον τραυματισμό τους, ενώ επειδή οι προπονητές είχαν τον έλεγχο και στη διατροφή τους, κάποιοι αθλητές υποσιτίζονταν και αναγκάζονταν να ψάχνουν στα σκουπίδια των ξενοδοχείων, όταν βρίσκονταν σε αποστολή, για να μετριάσουν την πείνα τους.

Σεξουαλική παρενόχληση

Και πάλι όμως, δυστυχώς υπάρχει συνέχεια και αφορά σεξουαλικές παρενοχλήσεις: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Εισαγγελική έρευνα για τις σοκαριστικές καταγγελίες των αθλητών της Ενόργανης

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσε η σοκαριστική καταγγελία 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές.

Αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στάθηκε ανοιχτή επιστολή των αθλητών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που είδε το φως, στην οποία κάνουν λόγο για συστηματική σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Μάλιστα, οι αθλητές ζητούν την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ώστε να εξυγιανθεί το άθλημα τους και «να βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης».

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Αυτό που σημειώνεται είναι ότι ουσιαστικά οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, γεγονός που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους.

Η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται οι καταγγέλλοντες έχει ως αφετηρία το 1985, ωστόσο, χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό «κοινό μυστικό» τις προπονητικές μεθόδους που «έφτασαν στο όριο του βασανισμού, με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου, θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο εισαγγελικός λειτουργός να καλέσει ως πρώτους μάρτυρες τους αθλητές και τις αθλήτριες που απέστειλαν την επιστολή με τις συγκλονιστικές καταγγελίες.